donderdag 25 januari 2018

De oorsprong van de achternamen Leuveling Tjeenk en de Bie Leuveling Tjeenk

Volgens een genealogie van de familie Tjeenk, gepubliceerd in Nederlands Patriciaat, jaargang 1955, pag. 321 e.v. zou Herman Frederik Tjeenk op 28 augustus 1772 te Vlissingen geboren zijn als zoon van Justus Tjeenk en Margaretha Leuveling. Zijn doopinschrijving is niet in Vlissingen te vinden. Herman Frederik Tjeenk trouwt op 24 mei 1801 te Ouderamstel met Johanna Luden. De ondertrouw dd. 1 mei 1801 is ook ingeschreven te Amsterdam (DTB 647, scan 255 bij http://www.zoekakten.nl).
Uit dit huwelijk is op 1 november 1803 te Amsterdam  een zoon Dirk Leuveling geboren:

Zijn tweede voornaam, eigenlijk een achternaam, dankt hij aan Margaretha Leuveling, zijn grootmoeder van vaderszijde. Dirk trouwt op 25 april 1832 te Zuilen met Sara Jacoba Suzanna Sanderson, gedoopt Amsterdam 26 juni 1803, dochter van  Thomas Johannes en Sara de Bie:


Uit hun huwelijk is op 3 mei 1835 te Amsterdam een zoon Dirk geboren:


Dirk jr. overlijdt op 8 april 1854 te Amsterdam en heet dan (ten onrechte) Dirk Leuveling Tjeenk.
Hij heette eigenlijk Dirk Tjeenk, Leuveling is de tweede voornaam van zijn vader. Dit is de eerste keer, dat de achternaam Leuveling Tjeenk wordt vermeld:


Bij bijna alle broers en zusters van Dirk jr. wordt in hun huwelijks- en overlijdensakten de achternaam Leuveling Tjeenk gebruikt en dat is bij hun nakomelingen zo gebleven. Bij één broer van Dirk jr. is echter iets vreemds aan de hand: Hij wordt op 28 oktober 1838 te Amsterdam geboren met de voornamen Herman Jacob. Hij heet dus voluit Herman Jacob Tjeenk:

In de marge van de geboorteakte is aangetekend dat bij Koninklijk Besluit van 2 april 1840 aan de in nevenstaande akte vermelde Herman Jacob Leuveling Tjeenk vergunning is verleend de geslachtsnaam de Bie bij de zijne te voegen, zodat hij in het vervolg Herman Jacob de Bie Leuveling Tjeenk heet:


En dat is merkwaardig: Herman Jacob had niet als achternaam Leuveling Tjeenk, Leuveling is immers de tweede voornaam van zijn vader. Hier doet zich dus het bijzondere geval voor, dat de achternaam Leuveling Tjeenk pas in 1854 officieus wordt gebruikt en de achternaam de Bie Leuveling Tjeenk officieel al 14 jaar eerder. De achternaam de Bie is afkomstig van Sara de Bie, de grootmoeder van moederskant van Herman Jacob. Herman Jacob trouwt op 8 juni 1882 te Amsterdam met Maria van Eik:


Uit dit huwelijk is op 18 mei 1885 te Amsterdam een zoon Jan geboren:


Deze zoon Jan trouwt op 12 november 1914 te De Bilt met Petronella van Marwijk Kooij:Alle huidige naamdragers de Bie Leuveling Tjeenk zijn nazaten van dit echtpaar.

2 opmerkingen:

 1. Herman Frederik Tjeenk trouwt op 24 mei 1801 te Amsterdam met Johanna Luden.
  Dit is onjuist:
  ondertrouw: 1 mei 1801 te Amsterdam
  Trouw: 24 mei 1803 te Ouder Amstel.
  Mvg, Paul Menso.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Paul,

  Hartelijk dank voor je correctie. Het huwelijk vond inderdaad plaats op 24 mei 1801 te Ouderamstel, de ondertrouw was ook te Amsterdam. Ik heb de fout gecorrigeerd.

  BeantwoordenVerwijderen