donderdag 11 januari 2018

Het ontstaan van de achternaam Jansen Eijken Sluijters (1)

Tjark Jansen Eijke uit Oost-Friesland trouwt op 21 september 1788 te Haarlem met Hester Smith:


Tjarck Jansen Eijken overlijdt op 11 april 1837 te Haarlem. Uit zijn overlijdensakte blijkt dat hij op 30 mei 1756 te Wiarden (Koninkrijk Hannover) is geboren:


Bij de dopen van hun kinderen wordt Eijke gespeld als Eijken en Smith als Smit.
Van drie van hun kinderen heb ik een huwelijk kunnen vinden. Zoon Johannes gedoopt te Haarlem (Evangelisch-Luthers) op 25 oktober 1789 trouwt te Purmerend op 13 mei 1819 met Anna Pauw. Hij heet dan Johannes Eijken. Dochter Alida, gedoopt te Haarlem (Evangelisch-Luthers) op 13 februari 1791 trouwt te Haarlem op 10 mei 1820 met Willem de Wolf. Zij heet dan Alida Eijken. Met het derde kind dat trouwt is iets vreemds aan de hand. Zoon Diederich is op 5 februari 1798 Evangelisch-Luthers gedoopt te Haarlem als zoon van Tiarck Jansen Eijken en Hester Smit:

Diederich zou drie keer trouwen en wel met als naam Diederik Jansen Eijken Sluijters!.
De eerste keer trouwt hij te Stad Doetinchem op 26 juli 1822 met Adriana Heusges:Uit de stukken die hij overlegt bij dit huwelijk, blijkt dat hij in zijn doopinschrijving Eijken heet en in de verklaring van de Nationale Militie Jansen Eijken Sluiters. Geen van beide namen is juist. De juiste naam moet zijn: Jansen Eijken Sluijters, zoals blijkt uit een akte opgemaakt voor de vrederechter te Haarlem op 2 juli 1832:
Bij de huwelijksbijlagen bevindt zich ook de verklaring van de Nationale Militie:


Het wordt niet duidelijk waar de toevoeging Sluijters vandaan komt. Ook is het merkwaardig dat Diederichs broer en zus Eijken heten en hij Jansen Eijken Sluijters.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten