donderdag 1 december 2022

Hoe Abraham Jongelijn uiteindelijk toch kon trouwen (1)

Abraham Jongelijn wordt drie keer ongehuwd vader, de moeder van die kinderen is steeds dezelfde.

Op 23 oktober 1815 wordt hij te Breda vader van een doodgeboren zoon, Abraham is dan cannonier en smid bij het Corps Rijdende Artillerie, de moeder is Elisabeth Rijnners (dat blijkt Reiners te moeten zijn):

 

Op 3 oktober 1816 wordt hij te 's-Hertogenbosch vader van weer een doodgeboren zoon, Abraham is dan smid bij de rijdende artillerie, de moeder is Elisabeth Reijngers, die (ten onrechte) huisvrouw wordt genoemd van Abraham Jongelijn! :

Op 1 februari 1818 wordt hij te 's-Hertogenbosch vader van een dochter Maria, Abraham is dan smidsbaas bij de zesde compagnie rijdende artillerie, en verklaart zich vader van het kind, van wie Elisabeth Reiners de moeder is:

In 1821 heeft Abraham Jongelijn trouwplannen, niet met de moeder van zijn drie genoemde kinderen maar met Johanna Margaretha de Wijs, de huwelijksafkondigingen vinden op 28 januari 1821 en 4 februari 1821 te 's-Hertogenbosch plaats :

 

Maar tot een huwelijk zou het (nog) niet komen. Een attente ambtenaar van de burgerlijke stand heeft ontdekt, dat in bovengenoemde akte van aangifte van een doodgeboren kind in 1816 is vermeld, dat de ouders van het kind zijn getrouwd, en dat klopt niet (Stadsarchief 's-Hertogenbosch, toegang 2, Nieuw Stadsarchief,  inv. nr. 133, folio 97v, 2 maart 1821):

Abraham Jongelijn is in ondertrouw met Johanna Margaretha de Wijs. De ambtenaar van de burgerlijke stad heeft ontdekt, dat de bruidegom op 4 oktober 1816 een kind heeft aangegeven van Elisabeth Reijngers, zijne huisvrouw. Het huwelijk kan niet doorgaan, als het tegendeel niet is bewezen.

Er zit voor Abraham niets anders op, dan naar de rechtbank te stappen en te verklaren dat Elisabeth Reijngers niet zijn huisvrouw was en de akte dus te laten corrigeren. Het vonnis heeft plaatsgehad voor de rechtbank te Rotterdam, waar Abraham toen in garnizoen lag. Het vonnis is op 17 augustus 1822 in het geboorteregister van 's-Hertogenbosch ingeschreven:

 

Uit het vonnis blijkt, dat Abraham verklaart nooit met de moeder van het kind getrouwd te zijn geweest en het het kind buiten huwelijk te hebben verwekt.

Er wordt een kantmelding geplaatst bij de akte van 1816 en op diezelfde 17 augustus 1822 vindt het huwelijk plaats van Abraham Jongelijn en Johanna Margaretha de Wijs:

 

De moeder van de drie genoemde kinderen, Elisabeth Reiners, trouwt op 27 mei 1825 te Besoijen met Johannes Cornelis Snijder:


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten