donderdag 22 december 2022

Catharina Huber kreeg er een tweede voornaam bij

Catharina Huber werd op 8 juli 1852 te Kampen geboren, dochter van Johannes Huber en Elizabeth Metzlar:


 Haar moeder overleed te Kampen op 17 juli 1852, nog geen twee weken na de geboorte van Catharina:

Opregte Haarlemsche Courant van 21 juli 1852:
 

Naar aanleiding van dit overlijden wilde vader Johannes Huber ter nagedachtenis aan zijn echtgenote zijn dochter een tweede voornaam Elizabeth geven. Hij diende daartoe een verzoek in bij de rechtbank te Zwolle en dat verzoek werd gehonoreerd: het vonnis is op 18 augustus 1852 ingeschreven in het geboorteregister van Kampen:



Catharina heette dus voortaan Elizabeth Catharina. En dat ging goed tot het moment, dat zij ging trouwen. Zij trouwde op 1 juli 1874 te Kampen met Cornelis Johannes Boele. In de huwelijksakte heet zij echter Catharina Elizabeth Huber, en die namen kloppen niet:


In de krant worden haar voornamen wél goed vermeld (Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 2 juli 1874):

De vergissing in de huwelijksakte is begrijpelijk: In de marge van de geboorteakte van Elizabeth Catharina staat slechts, dat er toestemming is verleend tot voornaamsbijvoeging van Elizabeth, en dan zou je denken dat de tweede voornaam Elizabeth wordt, hetgeen dus niet zo is.

Om de voornamen in de huwelijksakte te kunnen wijzigen, stapten Cornelis Johannes Boele en zijn echtgenote naar de rechtbank te Zwolle en dat had als resultaat, dat de voornamen gewijzigd werden: het vonnis werd ingeschreven op 26 september 1874 in het huwelijksregister van Kampen:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten