donderdag 29 december 2022

Dijkdoorbraak in Lith in 1855: vier volwassenen en drie kinderen (uit één gezin) verdronken (1)

In de nacht van 4 op 5 maart 1855 vond te Lith een dijkdoorbraak plaats, die aan zeven personen het leven kostten. Dankzij de vele berichten in kranten zijn de namen van de zeven slachtoffers vrij eenvoudig te achterhalen. Hier volgt een selectie van de krantenberichten:

Het eerste bericht verschijnt in de  Provinciale Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant (PNHC) van 8 maart 1855:

De PNHC van 12 maart 1855 vermeldt nog meer bijzonderheden, maar geen namen van slachtoffers:

 

In de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 14 maart 1855 worden de eerste namen van slachtoffers genoemd, te weten de echtgenote van schipper R. Niltens, zijn drie kinderen en zijn moeder. Zoals later zal blijken is de juiste achternaam van de schipper Nendels en is niet zijn moeder, maar zijn schoonmoeder verdronken :


In De grondwet van 14 maart 1855 worden de namen van het zesde en zevende slachtoffer vermeld: de vrouw van Frans van der Heijde en de vrouw van Gijp van Os: 

PNHC van 15 maart 1855:


 Algemeen Handelsblad van 21 maart 1855:

In het register van overlijden van Lith zijn kort na de datum van de ramp geen overlijdensakten ingeschreven van de zeven slachtoffers. De overlijdensakten zijn pas later ingeschreven (één zelfs pas in 1856!!), zonder vermelding van de juiste overlijdensdatum 5 maart 1855. Uit de berichten in de kranten blijkt niet, dat de slachtoffers pas lang na de ramp zijn gevonden of dat er sprake is geweest van vermissing. 

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten