donderdag 24 februari 2022

Bossche koek in de krant (2a)

De op één na oudste advertentie voor Bossche koek trof ik aan in de Leijdsche Courant van 23 mei 1814, hier worden twee Bossche bakkers genoemd: J.C. de Lepper en H.F. Croes, beiden wonende in het huis den Oliphant (in de Hinthamerstraat) te 's-Hertogenbosch:

Bij J.C. DE LEPPER en H.F. CROES, in den Oliphant, van 's Bosch, thans staande, op den hoek van de Nieuwstraat en de Hooijgragt, te Leijden, zijn te bekomen alle soorten van BOSSCHE KOEKEN, KLONTJESKOEKEN en alle soorten van BANKET en KLEINGOED; verzoeke een ieders gunst en recommandatie 

 

En net zoals bakker Min(n)er verschijnen ook zij met hun kraam in de grote Nederlandse steden:

Opregte Haarlemmer Courant van 30 juni 1814:

Wordt geadverteerd, dat alhier wederom gearriveerd is de oprechte BOSSCHE KOEK- en BANKET-KRAAM van J. C. DE LEPPER en H.F. CROES, in den Olijphant, van 's Bosch, staande op de Markt, tegenover het Koffijhuis van den overledene Heer Vos, welke mede heeft gebragt alle soorten van oprechte BOSSCHE KOEKEN, en waarmede alle morgens zijn te bekomen versche AMANDEL-BOLLEN en alle soorten van CONFITUREN, verzoeken een ieders gunst en recommandatie, belovende een goede bediening.

 

Rotterdamsche Courant van 17 juni 1815:

Wordt geadverteerd, dat de BOSSCHE KOEK- en BANKET-KRAAM van J.C. DE LEPPER en H.F. CROES, welke voorleden jaar op de Delftsche Kermis tegen over den Here de Wilde op de Gootemarkt gestaan heeft, nu verplaatst is op den Hoek van de dubbelde Middelgaarde, en welke heeft medegebragt alle soorten van versche BOSSCHE KOEKEN, en waar mede alle morgen te bekomen zijn versche geconfijte OLIEBOLLEN en alle soorten van BOTERBANKET. Verzoeke een ieders gunst en recommandatie.

's-Gravenhaagsche Courant van 6 mei 1816:

 De Koek- en Banket-Kraam van J.C. DE LEPPER en H.T. CROES, in de Oliphant te 's Bosch, zijn te bekomen alle soorten van beste BOSSCHE KOEK en KLEIN GOED, staande in het Korte Voorhout, over de Leijdsche Wagens; verzoeken ieders gunst en recommandatie.

Utrechtsche Courant van 13 juli 1821:

 De Ondergeteekenden maken het geëerd publiek bekend, dat zij dit jaar alhier met twee Kramen gearriveerd zijn, staande de oude gewone Kraam op de Marieplaats, achter de Gallerij, in de laatste Gaarde, en de andere in de middelste Gaarde, waarin te bekomen is beste BOSSCHE, VENDELOSCHE en andere soorten van KOEK als ook THEE-MOPPEN, KLEINGOED, BANKET, enz. J.C. DE LEPPER en H.F. CROES.

Middelburgsche Courant van 31 juli 1821:

 De ondergeteekende maakt aan het geëerde Publiek bekend dat hij gearriveerd is met zijn Kraam, staande op de groote Markt in de middelreek, waar te bekomen is beste Bossche, Venloose en andere soorten van KOEK, Theemoppen, Banket en Kleingoed in soort. J.C. DE LEPPER en H.F. CROES, in den Olijfant van 's Bosch. 

Wat weten we van de eigenaren van het huis de Olifant?

We beginnen op 1 oktober 1751. Steven Rosendael verkoopt op die dag het huis de Witte Oliphant in de Hinthamerstraat aan de koopman Wouter de Jong.

Wouter de Jong wordt in 1760 in het schepenbankarchief van Vught vermeld als meester-koekebakker, wonende te 's-Hertogenbosch (Rechterlijk Archief Vught  inv. nr. 54, folio 305, 25 april 1760)

Wouter de Jong verkoopt het huis op 21 december 1764 aan Ambrosius Sasselee en Ambrosius verkoopt het op zijn beurt op 21 februari 1766 aan Jan de Lepper, wonende te Eindhoven.

(wordt vervolgd)



   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten