woensdag 16 februari 2022

Bossche koek in de krant (1)

De oudste vermelding van Bossche koek, die ik heb kunnen vinden, dateert van 9 mei 1814. In de 's-Gravenhaagsche Courant van die dag stond de volgende advertentie:

De BOSSE KOEK- en BANKET-KRAAM van W. Minner uit de Karrestraat te 's-Bosch is alhier in 's Hage gearriveerd, en staat gedurende deze Kermis in de Kromte van het Voorhout, bij wien te bekomen zijn KOEKEN in soorten, en alle dagen WARME GEBAKKEN en KLEIN GOED. Heeren of Dames, eenig Gebak van welken aard het mogt zijn, verkiezende, kunnen hetzelve ten spoedigste bekomen; belooft een prompte en civiele Bediening, verzoekt een ieders gunst en recommandatie.

De koek- en banketkraam van W. Minner stond overigens niet alleen in Den Haag, maar ook in Leiden, Haarlem, Utrecht en Rotterdam, getuige onderstaande advertenties:

Leijdsche Courant 23 mei 1814:

Alhier is gearriveerd de Bossche Koek - en Banket-Kraam van W. MINNER, waar te bekomen is KOEK in soorten en alle dagen versche AMANDELBOLLEN en andere versche GEBAKKEN, en alle soorten van LIQUEUREN; staande met zijn Kraam weder op de Nieuwen Rijn te Leijden.

Opregte Haarlemsche Courant van 28 juni 1814:

Wederom is hier gearriveerd de oprechte Bossche Koek- en Banket-Kraam van W. MINNER, alwaar te bekomen is KOEK in soorten, en alle dagen versche HAAGSCHE en MANGELBALLEN, en andere versche GEBAKKEN, staande dit Jaar in de doorgang van de Groote Houtstraat te Haarlem; verzoekt een ieders gunst, en kunnende staat maken op eene prompte bediening.

Utrechtsche Courant van 18 juli 1814: 

W. MINNER, bericht bij deze, dat hij, zoo als in voorgaande Jaren, met zijne opregte BOSSCHE KOEK- en BANKET-KRAAM, alhier is aangekomen: aan dewelke alle soorten van KOEK en dagelijks versch BOTERGOED, en HAAGSCHE AMANDELBOLLEN, te bekomen zijn. Hij staat, als voor dezen in de tweede Garde op de Marieplaats, en verzoekt, onder belofte van eene prompte Bediening, de gunst van het Publiek.

Rotterdamsche Courant van 15 augustus 1815:

Alhier is wederom gearriveerd de oprechte Bossche KOEK- en BANKETKRAAM van W. MINNER, welke heeft medegebragt een groot Assortiment beste KOEKEN en klein BANKET; ook is alle dagen bij denzelven te bekomen WARM GEBAK, van wat aart men zulks verkiest, ten spoedigste; alsmede WARME ROOM- EN GECONFIJTE AMANDEL-BOLLEN. NB Gemelde Kraam, die voorleden jaar voor het Huis van den Heer Simon Faber gestaan heeft, is thans verplaatst op de Wijnhaven, over het Huis van den Heer E.Kolff; belovende eene prompte en civiele bediening

In 1829 neemt W. Minner de zaak van S. Smits, koek- en banketbakker te Rotterdam over (Rotterdamsche Courant van 2 juni 1829): 

In 1842 kan de Bossche koek- en banketbakker W. C. Minner een leerling plaatsen (Rotterdamsche Courant van 16 juli 1842):

Er wordt gelegenheid aangeboden tot het plaatsen van een LEERLING bij den Bosschen Koek- en Banketbakker W.C. MINNER, Weezenstraat, hoek van den Steiger, te Rotterdam.

Wat weten we van W. Minner? Nader onderzoek heeft geleerd dat de achternaam van W Minner gespeld dient te worden als Miner. Hij trouwt op 13 april 1822 te 's-Hertogenbosch als Wilhelmus Cornelius Miner met Maria Louwaars, hij is dan van beroep koek- en banketbakker:

 

Uit hun huwelijk zijn tien kinderen geboren:

1   Christianus Antonius, geboren 's-Hertogenbosch 10 juni 1823

2   Joannes Franciscus, geboren 's-Hertogenbosch 29 november 1824, overleden Rotterdam 20 april 1843

3   Henricus Wilhelmus, geboren 's-Hertogenbosch 1 maart 1827

Deze eerste drie kinderen zijn allen in de Karrenstraat, wijk G nummer 322, geboren. Kort na 1827 vertrekt het gezin naar Rotterdam, alwaar nog worden geboren (de vader heet dan voortaan Minner!):

4   Johanna Jacoba, geboren 15 augustus 1829

5   Antonius Petrus, geboren 23 oktober 1831 (vader heet dan Mienner en moeder Louwens). Antonius Petrus Minner is op 1 januari 1836 overleden.

6   Sophia Elisabeth, geboren 8 januari 1834

7   Elizabeth Maria Dorothea, geboren 9 februari 1836

8   Sophia Christina, geboren 31 juli 1838

9   Anna Jacoba, geboren 8 juni 1840

10 Jacobus Antonius, geboren 11 september 1843

De vader van deze 10 kinderen overlijdt op 21 oktober 1863 te Rotterdam als Wilhelmus Cornelis Minner:

Maria Louwaars overlijdt aldaar op 13 juni 1885 als weduwe van Wilhelmus Cornelis Miner:

Er zijn overigens meer Bossche koek- en banketbakkers, die in het begin van de 19e eeuw advertenties in kranten plaatsten, over hen een volgende keer meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten