donderdag 29 september 2016

6 x 2 redenen voor wijziging voor een voornaam (5)

9 kind genoemd naar oma van vaderskant en niet naar die van moederskant

Op 10 november 1876 trouwen te Kerkwijk Catharinus van de Werken en Geertruida van Ballegooijen:


Uit hun huwelijk wordt op 28 juli 1878 te Zaltbommel een dochter Odilia geboren:


Uit de kantmelding blijkt, dat al zeer snel, nl. bij vonnis van de rechtbank van 14 augustus 1878 het kind andere voornamen krijgt, nl. Cornelia Jacoba. Uit het vonnis ingeschreven in het geboorteregister van Zaltbommel van 1878 blijkt, wat daar de reden van is:


De ouders van Odilia hebben haar die naam gegeven, zonder de familie te raadplegen, volgens het aloud gebruik om de oudste dochter naar de grootmoeder van vaderszijde te noemen. De grootouders van moederszijde beweren dat het kind naar de grootmoeder van moederszijde had moeten worden genoemd. Het eerste kind van hun schoonzoon en dochter werd immers ook reeds Odilia genoemd, maar is doodgeboren. Daarom hebben de ouders hun volgende kind ook weer Odilia genoemd. Om de lieve vrede in de familie te bewaren, wordt de voornaam van Odilia gewijzigd in Cornelia Jacoba naar de grootmoeder van moederszijde (die overigens Cornelia Wilhelmina heette).
Merkwaardig is wel, dat het doodgeboren kind, waar in het voorgaande sprake van is, van het mannelijk geslacht was, zoals blijkt uit het overlijdensregister van 1877 van Zaltbommel (moeder is op 26 augustus 1877 van een doodgeboren zoon bevallen):


10 naturalisatie

Op 9 april 1893 is te Vlissingen geboren Gerardus Wilhelmus, zoon van Willem Johannes Wisse en Jeannette Jacqueline Hendrikse:


Uit de kantmelding blijkt dat bij verklaring van naturalisatie van 13 november 1960 te Los Angeles de voornamen zijn gewijzigd in Tom. De kantmelding is pas op 14 mei 1976 ingeschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten