donderdag 8 september 2016

6 x 2 redenen voor wijziging van een voornaam (2)

3 Verandering van godsdienst

Op 30 mei 1839 is te Lichtenvoorde Salomon ten Bosch geboren uit de joodse ouders Mozes Simon ten Bosch en Rachel Samuels:


Uit de kantmelding blijkt dat Salomon van de rechtbank te Zutphen volgens vonnis van 4 mei 1866 toestemming heeft gekregen om zijn voornaam te mogen wijzigen in Antonius Aloijsius Maria. De reden blijkt uit het vonnis, dat in 1866 in het geboorteregister van Lichtenvoorde is ingeschreven:


Salomon is in 1864 overgegaan naar het rooms-katholieke geloof en wil daarom zijn joodse voornaam Salomon wijzigen in Antonius Aloijsius Maria.En dat verzoek is gehonoreerd.

4 Tot voordeel van het kind

Op 5 januari 1844 is te Zutphen geboren: Gardina, dochter van Bartus Gardinus Morren en Maria Christiaans:


Uit de kantmelding blijkt dat volgens vonnis van de rechtbank te Zutphen van 18 februari 1844 (amper een maand na de geboorte van het kind!) de vader toestemming krijgt om de naam van zijn dochter te wijzigen in Maria Nicolazina. Wat zou daar de reden van kunnen zijn? Het antwoord staat in het vonnis, dat in hetzelfde jaar 1844 is ingeschreven in het geboorteregister van Zutphen:De reden voor naamswijziging is nogal cryptisch: de vader van het kind is van mening, dat het vermoedelijk tot voordeel van het kind kan strekken, wanneer het de voornamen draagt van iemand, welke zich den requestrant (vader) en zijn huisgezin aantrekt. Wat zou hier bedoeld mee kunnen zijn?
Maria Nicolazina overlijdt op 4 november 1847 te Zutphen. Haar ouders krijgen later nóg een dochter Maria Nicolazina, geboren Zutphen 7 januari 1852.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten