donderdag 22 september 2016

6 x 2 redenen voor wijziging van een voornaam (4)

7 Kind heeft roepnaam van oma gekregen in plaats van haar officiële voornamen

Op 27 oktober 1869 trouwen te Arnhem Johannes den Bok en Rika van der Vleut:


Uit hun huwelijk wordt op 26 september 1870 te Arnhem een dochter Naatje geboren:


Uit de kantmelding blijkt dat bij vonnis van de rechtbank van Arnhem van 11 november 1889 het kind andere voornamen heeft gekregen: Naatje wordt Anna Margaretha. De reden blijkt uit het vonnis dat in het geboorteregister van 1889 van Arnhem is ingeschreven:


De bedoeling van de ouders was om het kind te noemen naar de grootmoeder van moederskant Anna Margaretha Jurjaans. Zij werd in het dagelijks leven Naatje genoemd. Daarom kreeg het kind Naatje als voornaam. Later is gebleken dat de officiële voornamen van oma Anna Margaretha waren en daarom heeft het kind alsnog in 1889 deze voornamen als voornamen gekregen.

8 Achternaam als voornaam

We hebben een soortgelijk geval al eerder behandeld. Toen werd de achternaam die als voornaam werd gebruikt geroyeerd, maar in het nu volgende geval is er een creatievere oplossing bedacht. Op 27 januari 1829 is te Leeuwarden geboren: Charles Ambroise Dardenne, zoon van Jan Dirks Ankringa en Elisabeth Maria Dardenne, de derde voornaam van het kind is de achternaam van de moeder:


De boreling zelf dient in 1879 een verzoek in, om de voornaam Dardenne als geslachtsnaam aan te nemen, waardoor hij en zijn wettige nakomelingen in het vervolg als achternaam Dardenne Ankringa dragen, zoals blijkt uit het bericht in de Nederlandsche Staatscourant van 10 januari 1879:

Zijn verzoek is ingewilligd en bij Koninklijk Besluit van 20 januari 1880 wordt zijn achternaam Dardenne Ankringa. Het Koninklijk Besluit is in 1880 in het geboorteregister van Leeuwarden ingeschreven:Feitelijk komt het er op neer, dat de derde voornaam bij de achternaam is gevoegd waardoor de boreling én nieuwe voornamen (Charles Ambroise)  én een nieuwe achternaam (Dardenne Ankringa) kreeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten