donderdag 15 september 2016

6 x 2 redenen voor wijziging van een voornaam (3)

5 Kind genoemd naar overleden vader en zusje

Op 13 september 1865 is te Ede geboren: Jacob, zoon van Frank van Essen en Maria van den Berg. Volgens de kantmelding is de voornaam van Jacob door vonnis van de rechtbank van Arnhem van 26 april 1866 gewijzigd in de voornamen Frank Evert Jacob:


De voornaamswijziging heeft alles te maken met het overlijden van Jacobs zusje en vader kort na zijn geboorte. Jacobs zusje Evertje van Essen overleed op 9 oktober 1865 te Ede:


Jacobs vader Frank van Essen overleed op 20 oktober 1865 te Ede:


Het overlijden van haar dochter en korte tijd later van haar man was voor Maria van den Berg, weduwe van Frank van Essen reden om naar de rechtbank te stappen en een verzoek tot naamswijziging van haar zoon Jacob in te dienen, ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot en dochter. En dat verzoek wordt ingewilligd zoals blijkt uit het vonnis, ingeschreven in het geboorteregister van Ede van 1866:


6 Ontoelaatbare voornaam

Op 3 oktober 1868 wordt te Hedel geboren: Onrecht, zoon van Hendrik Adrianus van den Anker en Mathijske van der Salm. Onbegrijpelijk dat de ambtenaar van de burgerlijke stand Onrecht als voornaam heeft geaccepteerd. De rechtbank van Tiel oordeelde dat Onrecht geen voornaam is, met als consequentie, dat bij vonnis van 5 maart 1869 de voornaam wordt gewijzigd in Mathijs:


Het vonnis is ingeschreven in het geboorteregister van Hedel van 1869::


Geen opmerkingen:

Een reactie posten