woensdag 1 juni 2016

Het ontstaan van de achternaam van Tengnagell de Raad

Het ontstaan van de achternaam van Tengnagell de Raad heeft wel een zeer curieuze voorgeschiedenis. Het begint met de doopinschrijving op 19 maart 1780 te Lith van Ludolf Diderik, zoon van Jacobus de Raadt en Zenobia Walradina Theodora van Tengnagell:


Het kind heeft dus gewone voornamen. Maar dat verandert als het kind bijna 23 jaar oud is, want op 10 januari 1803 wordt aan zijn voornamen toegevoegd: van Tengnagell (de achternaam van zijn moeder!):


Het kind heet dus sinds 1803 voluit Ludolf Diderik van Tengnagell de Raadt. En zo heet hij ook als hij in 1809 te 's-Hertogenbosch in ondertrouw gaat met Helena Elisabeth van Wegner, getuige onderstaande advertentie uit de Opregte Haarlemsche Courant van 19 september 1809:


Uit dit huwelijk wordt op 18 augustus 1813 te 's-Hertogenbosch een zoon Louis geboren (vader heet dan, net zoals in zijn trouwakte, de Raad in plaats van de Raadt):


Louis trouwt op 4 augustus 1843 te IJsselstein met Catharina Digna Storij van Blokland. En hoe heet de bruidegom? Louis van Tengnagell de Raad! De ambtenaar heeft dus duidelijk problemen gehad met de merkwaardige voornamen van de vader van Louis. Hij heeft geredeneerd: Van Tengnagell is geen voornaam, dus moet het wel een onderdeel zijn van de achternaam. Deze huwelijksakte is de eerste akte waarin de achternaam Tengnagell de Raad wordt vermeld:De oorspronkelijke achternaam de Raadt is dus veranderd in van Tengnagell de Raad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten