woensdag 8 juni 2016

Baggerman: eerst achternaam, dan voornaam en daarna weer achternaam (1)

Op 18 februari 1798 wordt te Werkendam gedoopt: Bastiaan Baggerman, zoon van de ongehuwde moeder Lijntje Kooijman. Je zou verwachten, dat deze zoon genoemd is naar de vader, hetgeen vaker voorkomt. Maar dat blijkt niet zo te zijn: Hij is genoemd naar een oom van de moeder en dat met toestemming van de familie, zoals uit de doopinschrijving blijkt:Onderaan de doopinschrijving staat nóg een (nauwelijks leesbare) mededeling: "Lijntje Kooijman is vervolgens getrouwd met hem die als vader van ’t kind genoemt was, met Cornelis Mol" (met dank aan René van Spronsen van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena, die zo vriendelijk was om in het originele doopboek na te kijken, wat er precies stond)..
Cornelis Mol zou dus de vader zijn. Lijntje Kooijman trouwt op 12 augustus 1800 te Werkendam (DTB 12) met Cornelis Mol:


Er blijkt niets van een erkenning van het kind door Cornelis Mol. En dat zou voor problemen gaan zorgen, zoals zal blijken.

Bastiaan trouwt (voor de eerste keer) op 9 december 1823 te Werkendam met Adriaantje Visser. De bruidegom wordt in de huwelijksakte vermeld als: Bastiaan Baggerman Kooijman, natuurlijk erkend kind van Cornelis Mol en zich dus noemende Bastiaan Baggerman Mol:


Adriaantje Visser overlijdt op 22 januari 1835 te Werkendam als echtgenote van Bastiaan Baggerman Mol:


Er lijkt dus niets aan de hand, maar dan trouwt Bastiaan voor de tweede keer op 21 december 1836 te De Werken met Judick den Hollander. In deze akte heet hij: Bastiaan Baggerman Kooijman, natuurlijke zoon van Lijntje Kooijman. Cornelis Mol wordt in deze akte vermeld als stiefvader van de bruidegom!:De ene keer heet Bastiaan dus Bastiaan Baggerman Kooijman, de andere keer Bastiaan Baggerman Mol. Het zou echter nog ingewikkelder worden. Daarover meer in het volgende blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten