woensdag 25 mei 2016

Het ontstaan van de achternaam Bijl de Vroe

Een samengestelde voornaam leidde in het verleden soms tot het ontstaan van een dubbele achternaam, zoals bij de familie Bijl de Vroe. Op 7 november 1762 is te Woudrichem gedoopt (DTB 2): Govert de Vroe Bijl, zoon van Johan de Vroe en Anna Maria ten Hagen:


Doopheffers zijn: Jacob ten Hagen en Neeltje Bijl. De doopheffers zijn waarschijnlijk de grootouders van moederskant van de dopeling (zie Nederlands Patriciaat 1966, pag. 391). De dopeling heeft zijn voornaam Bijl dus te danken aan de grootmoeder van moederskant. De dopeling heet voluit Govert de Vroe Bijl de Vroe. Als hij voor de eerste keer trouwt (ondertrouw Den Haag 31 juli 1785) met Susanna Elizabeth Lemmers noemt hij zich Govert Bijl de Vroe:

Als hij op 2 januari 1841 voor de tweede keer trouwt te Kortenhoef, met Barbara Arnolda Flora Nassau la Lecq, zich noemende en schrijvende Barbara Arnolda Flora van Nassau la Lecq heet hij Govert de Vroe Bijl, zich noemende en schrijvende Govert Bijl de Vroe:


En ook als Govert op 28 november 1850 te Loenen overlijdt, vermeldt zijn overlijdensakte als zijn naam Govert de Vroe Bijl, zich noemende en schrijvende Govert Bijl de Vroe:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten