In de doopboeken van vóór 1811 worden vaak kinderen van ongehuwde moeders vermeld. Wat minder vaak noemt de moeder de vader van het kind. En nog zeldzamer is het, als die vader een gehuwde man blijkt te zijn. Ik trof tot nu toe de volgende vermeldingen aan. De eerste ongehuwde moeder krijgt in 1758 te 's Gravenmoer een kind, waarvan de vader een gehuwde man uit Waspik is (DTB 1 's Gravenmoer):
Het tweede geval speelt zich ook af in 's Gravenmoer en wel in 1790. Bijzonder is, dat de naam van de wettige echtgenote van de vader in de doopinschrijving wordt vermeld (DTB 1 's Gravenmoer):
Het derde geval betreft een doop in Oosterhout in 1758. Zowel de moeder als de gehuwde vader is afkomstig uit Rotterdam (DTB 25 Oosterhout):
Een wel zeer bijzonder geval trof ik aan in het nederduits-gereformeerd doopboek van Fijnaart. In 1780 wordt Jan Driesprong binnen vier weken twee keer vader van een onwettig kind! (DTB 4 Fijnaart). Het eerste kind, genaamd Jan, geboren 29 oktober 1780 en gedoopt 19 november 1780 heeft hij verwekt in ontucht bij zijn nicht Jannetje Driesprong:
Het tweede kind, genaamd Arij, verwekt bij Ariaantje Vissers, is eerder geboren dan het eerste kind, namelijk op 5 oktober 1780, maar wordt pas op 29 november 1780 gedoopt. Met deze vrouw zal Jan trouwen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten