donderdag 23 november 2017

Koude broeder

Bij het doorbladeren van oude kranten kwam ik de term "koude broeder" tegen. Ik had daar nog nooit van gehoord. Wat een koude broeder is zal uit het hiernavolgende blijken. Op 15 december 1852 wordt te Zuilichem geboren: Teunis, zoon van de ongehuwde moeder Jannigje van Brakel, grootvader Teunis van Brakel doet aangifte:


Bijna zes jaar later wordt op 28 november 1858 te Haaften geboren: Hendrik, zoon van Teunis Aldus en Maaike Pelle:


Teunis Aldus, de vader van Hendrik Aldus trouwt (na het overlijden van zijn eerste echtgenote Maaike Pelle) op 29 maart 1878 te Haaften met Jannigje van Brakel, de moeder van Teunis van Brakel:Teunis Aldus wordt met zijn tweede echtgenote Jannigje van Brakel en zijn en haar kinderen te Haaften in het bevolkingsregister vermeld (bevolkingsregister Haaften 1870-1883, blad 45), ook zijn schoonvader Teunis van Brakel woont bij hem:


Teunis van Brakel junior komt in 1879 in aanraking met de justitie wegens moord in 1878 op Klaas van Lopik volgens een zeer uitgebreid bericht in de Arnhemsche Courant van 12 april 1879. In dit artikel wordt Hendrik Aldus genoemd als een kouden broeder van Teunis van Brakel. Het is een kouden broeder omdat de vader van Hendrik getrouwd is met de moeder van Teunis:


Een kouden broeder is dus hetzelfde als een stiefbroer. Het zoeken in kranten naar andere vermeldingen van koude broeders bleef merkwaardig genoeg zonder resultaat. Ik zou daarom graag in contact komen met lezers van deze blog, die de term "koude broeder" in een krantenartikel of in een andere publicatie zijn tegengekomen.

Het slachtoffer van de moord, Klaas van Lopik is op 25 augustus 1878 dood aan den dijk gevonden te Haaften:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten