donderdag 17 augustus 2017

Souwer zich hebbende genoemd van Someren

Op 5 februari 1855 overlijdt te Akkrum, gemeente Utingeradeel in Friesland Margaretha Louisa van Someren, ongehuwd, oud 40 jaar, geboren Amersfoort, de namen van de ouders zijn de aangevers niet bekend:


De geboorteakte van Margaretha Louisa van Someren is snel gevonden. Zij is op 29 augustus 1814 te Amersfoort geboren als Margaretha Louise van Sommeren, dochter van Maria Francina van Sommeren, oud 26 jaar:


Tot zover niets bijzonders aan de hand. Maar dan verschijnt in het Algemeen Handelsblad van 16 mei 1855 de volgende advertentie:


De vraag is: waarom wordt Margaretha Louise hier Souwer zich hebbende genoemd van Someren genoemd? Een advertentie in de 's-Gravenhaagsche Courant van 10 februari 1823 leidt misschien tot de oplossing:


In deze advertentie is sprake van Francine Maria Souwer, geboren van Someren. Het kan bijna niet anders of zij is de moeder van Margaretha Louise van Someren.
Op 27 september 1822 overlijdt in 's-Gravenhage Francina Maria van Zomeren, echtgenote van Willem Zouwer, meesterknecht op de werf te Amsterdam:


Het onderzoek verplaatst zich naar Amsterdam. Op 27 juli 1831 trouwen aldaar: Johannes Adrianus Zouwer, weduwnaar van Francina Maria van Zomeren met Joanna Nattemunner:Hij overlegt bij dit huwelijk een extract van de overlijdensakte van zijn eerste echtgenote:


In de overlijdensakte van Francina Maria van Zomeren staat dat zij gehuwd was met Willem Zouwer en nu trouwt Johannes Adrianus Zouwer als haar weduwnaar. Iets klopt er niet. Waarschijnlijk is er een fout gemaakt in de overlijdensakte van Francina Maria van Zomeren. Maar die akte wordt niet gecorrigeerd. Johannes Adrianus Zouwer trouwt voor de derde maal op 28 juni 1849 te Stad Vollenhove met Rudolpha Signet:De plaats en datum van het huwelijk tussen Johannes Adrianus Zouwer en Francina Maria van Zomeren heb ik tot nu toe niet kunnen vinden. Wie heeft de oplossing voor dit mysterie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten