donderdag 13 juli 2017

Pieter van Poolsum Booij

Op 10 december 1855 overleed te 's-Hertogenbosch: Pieter van Poolsum Booij:


Hij was o.a. generaal-majoor en een zoon van Adrianus Booij en Jacoba van der Souw. De Provinciale  Noordbrabantsche en 's-Hertogenbossche Courant van 13 december 1855 besteedde uitgebreid aandacht aan zijn overlijden:In dezelfde krant verscheen op 17 december 1855 het volgende bericht betreffende zijn begrafenis:


Ik vroeg me af, hoe hij aan de "voornaam" van Poolsum kwam. Zijn vader heette immers Booij en niet van Poolsum Booij. Zijn doopinschrijving op 24 maart 1790 te Utrecht geeft het antwoord:

De voornamen zijn Pieter van Poolsum en de achternaam is Booij. De "voornaam" van Poolsum dankt hij aan de achternaam van de grootmoeder van vaderszijde, zoals blijkt uit de ondertrouwakte van zijn ouders dd. 2 april 1779 te Amsterdam:


De bruidegom krijgt huwelijkstoestemming van zijn moeder Cornelia Johanna van Poolsum.

Pieters weduwe Maria Amalia Wilhelmina Weiking overleed op 9 juni 1861 te 's-Gravenhage:


Uit deze akte blijkt, dat zij in Munster in Westfalen is geboren en eerder weduwe was van Carl Anton Schönstedt. Waar en wanneer haar huwelijken hebben plaatsgevonden heb ik niet kunnen vinden. Wél blijkt uit een advertentie in de Opregte Haarlemsche Courant van 17 oktober 1829, geplaatst naar aanleiding van het overlijden te Doornik van haar zoon uit het eerste huwelijk, dat zij toen al gehuwd was met Pieter van Poolsum Booij:


Als je niet beter zou weten, zou je denken, dat hij als achternaam van Poolsum Booij had, maar dat is dus niet zo.

2 opmerkingen:

 1. Heb het vaker gezien dat een achternaam van moeder's zijde (inclusief een van voorzetsel) achter de voornaam werd geplakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeg me nog af of hij familie ik van mijn voorouders Booij uit Gouderak, maar Adrianus kwam uit Amsterdam volgens zijn trouwinschrijving:
  Attestatie afgegeven om in Amsterdam te trouwen in 1779.
  BruidegomAdrianus BooyAttestatieAmsterdam
  BruidJacoba van der Louw
  Gebeurtenis
  Trouwen
  Datum
  01-01-1779
  Religie
  Nederduits-gereformeerd (later Nederlands-hervormd)
  Gebeurtenisplaats
  Utrecht

  BeantwoordenVerwijderen