donderdag 27 juli 2017

De zoons en kleinzoons van Jan Groenewege van der Weijde te Lekkerkerk (1)

Jan Groenewege van der Weijde is op 14 mei 1809 te Lekkerkerk geboren als zoon van Leendert van der Weijde en Ariaantje Groenewege:


Hij trouwt op 1 april 1841 te Lekkerkerk met Gloria van Wijnen:


Drie van hun zoons trouwen; het merkwaardige is, dat de vader in de geboorteakten van die drie zoons steeds een andere naam heeft. Als zoon Adrianus Cornelis op 24 januari 1849 te Lekkerkerk wordt geboren, heeft de vader de juiste naam: Jan Groenewege van der Weijde:


Als zoon Gabriel op 8 juni 1851 te Lekkerkerk wordt geboren, heet de vader Jan Groenewegen van der Weijden:


En als op 7 december 1859 zoon Leendert te Lekkerkerk wordt geboren, heet de vader Jan Groenewegen van der Weiden:


Zoon Adrianus Cornelis trouwt als Adrianus Cornelis van der Weijde op 26 mei 1877 te Lekkerkerk met Barbera Kooij:


Tot zover niets aan de hand. Maar uit hun huwelijk worden o.a. twee zoons geboren die van der Weiden heten. Zoon Jan trouwt op 21 mei 1909 te Lekkerkerk met Hendrina Berkouwer:


Zijn broer Arie trouwt als Arie van der Weiden op 22 mei 1913 te Lekkerkerk met Pietertje van Herk. De oorspronkelijke achternaam van der Weijde is bij deze tak van de familie dus verdwenen.
Merkwaardig is wél, dat als Adrianus Cornelis op 1 april 1918 te Lekkerkerk overlijdt, hij Adrianus Cornelis Groenewege van der Weijde wordt genoemd, hij heeft dus (weliswaar ten onrechte) een samengestelde achternaam, zoon Jan van der Weiden! doet aangifte van het overlijden:


(wordt vervolgd)

2 opmerkingen:

  1. Is het stuk 'Groenewege' misschien een tweede voornaam vernoemd naar de achternaam van moederszijde? Zoiets ben ik wel af en toe tegengekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Lekkerkerk komen meer dubbele achternamen voor. Ook mijn voorouders dus. Een aantal kinderen kregen als 2e voornaam de achternaam van de moeder. In dit geval dus Groenewegen. En de achternaam van de vader. En samen werd het dus Groenewegen van der Weiden.

    BeantwoordenVerwijderen