donderdag 29 december 2016

Jonge kinderen, die een andere achternaam krijgen

Het komt bij kinderen van ongehuwde moeders zeer vaak voor, dat het kind een andere achternaam krijgt bij het huwelijk van de moeder en wel de achternaam van de man, waar de moeder mee trouwt. Bij wettige jonge kinderen gebeurt het echter niet vaak, dat die kinderen een andere achternaam krijgen. In de Nederlandsche Staatscourant (NSC) van 8 december 1870 staat de volgende mededeling:


Pieter Zijlema, wonende te Usquert, vraagt aan de Koning toestemming om de achternaam van zijn zoon Roelof Geuchien te mogen wijzigen in Hopma Zijlema. Hopma is de achternaam van de moeder van Roelof Geuchien. En dat verzoek wordt geaccepteerd bij Koninklijk Besluit van 22 december 1871, zoals blijkt uit de kantmelding in de geboorteakte van Roelof Geuchien, geboren Usquert 16 oktober 1870:


Roelof Geuchien krijgt dus een andere achternaam, terwijl hij net een jaar oud is.

Een soortgelijk geval doet zich voor in 1874 als Leendert Schipper, wonende te Oud-Beijerland, aan de Koning verzoekt om de achternaam van zijn zoon Dirk, geboren Oud-Beijerland 1 februari 1874, te mogen wijzigen in Schipper Hannik (NSC 21 april 1874):


In dit geval wordt de achternaam van de moeder van Dirk achter de oorspronkelijke achternaam geplakt. Ook dit verzoek is, bij Koninklijk Besluit van 6 mei 1875, gehonoreerd, zoals blijkt uit de kantmelding in de geboorteakte van Dirk:


Ook Dirk is dus net een jaar oud, als hij een nieuwe achternaam krijgt.

Een bijzonder verzoek tot naamswijziging betreft de 24-jarige Petrus Marcus Nass, wonende te Arnhem, die zijn achternaam (om onbekende reden) wil wijzigen in Nijenhuis (NSC 14 juni 1881):


Ook dit verzoek wordt door de Koning bij Koninklijk Besluit van 11 juli 1882 gehonoreerd, zoals blijkt uit een kantmelding in de geboorteakte van Petrus Marcus, geboren Duiven 25 april 1857:


De geboorteakte bevat nóg een kantmelding: Petrus Marcus is geboren als kind van de ongehuwde moeder Petronella Christina Hermsen. Zij trouwt op 21 mei 1859 te Duiven met Wilhelmus Jacobus Nass, waarbij hij haar kind erkent.

Maar hier is nóg meer aan de hand: nog vóór de afkondiging van het Koninklijk Besluit is Petrus Marcus Nass op 27 juli 1881 te Arnhem gehuwd met Katarina Kornelia Demoree:


In de huwelijksakte is een verwijzing naar het Koninklijk Besluit opgenomen. Maar daarmee zijn we er nog niet: Op 19 april 1882 is uit dit huwelijk te Arnhem een zoon Jacobus Petrus Marcus Johannes Nass geboren:



In zijn geboorteakte is ook een verwijzing naar het Koninklijk Besluit opgenomen: het kind krijgt dus drie maanden na zijn geboorte al een nieuwe achternaam, veel sneller kan het bijna niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten