donderdag 15 december 2016

Een maal getrouwd, twee maal weduwe

Het gebeurt niet vaak, dat een vrouw slechts eenmaal trouwt en bij overlijden tweemaal weduwe is. En toch geschiedde dat bij Jannetje Wilmina Spijker. Zij ging op 24 april 1779 in ondertrouw te Tiel met Samuel Brandts:

Uit de kantmelding blijkt, dat de a.s. bruidegom reeds een week later op 1 mei 1779, daags voor de tweede huwelijksproclamatie, is overleden. Het huwelijk heeft dus geen doorgang gevonden. Drie maanden later, op 22 juli 1779 bevalt Jannetje Willemina Spijker te Tiel van een zoon Samuel Wilhelmus. In diens doopinschrijving wordt vermeld, dat zijn ouders in ondertrouw waren en de vader kort na de ondertrouw is overleden:


Jannetje Willemina Spijker trouwt op 17 januari 1788 te Tiel met Jacob Hendrik du Toit, jongeman, geboren in Zwitserland:

Hij is jongeman, bij haar wordt niets vermeld over de burgerlijke staat.

Samuel Wilhelmus Brands trouwt op 27 april 1815 te Tiel, voor de eerste keer, met Johanna van Leerdam:


De bruidegom kan geen bewijs van overlijden van zijn vader overleggen. Daarom verklaren enige getuigen dat vader Samuel Brands omtrent mei 1779 te Megen is overleden en begraven, van beroep roskammer en geboren te Wamel:


Samuel Wilhelmus Brands trouwt voor de tweede keer te Tiel op 2 december 1837 met Anna Hijnen:


Hoewel de bruidegom al meerderjarig is, krijgt hij huwelijkstoestemming van zijn moeder en ook moet hij een verklaring van overlijden van zijn vader overleggen. Je zou denken dat de verklaring van overlijden van de vader uit 1815 wordt gebruikt, maar dat is niet het geval. Er wordt een akte van bekendheid opgemaakt voor de vrederechter te Tiel, waaruit blijkt dat de vader omstreeks 1781 te Megen is overleden en begraven:


Het overlijdensjaar 1781 is niet juist, de vader is in mei 1779, om precies te zijn op 1 mei 1779 overleden.

Jannetje Wilhelmina Spijker overlijdt op 4 januari 1842 te Tiel als vroeger weduwe van Samuel Brans en laatstelijk van Jacob Dutois, haar zoon Samuel Wilhelmus Brans doet aangifte:En dat is niet juist, zij is niet getrouwd geweest met Samuel Brans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten