donderdag 22 december 2016

Criminele ouders vermeld in doopboeken

Zo af en toe kom je dopen van kinderen tegen, waarbij vermeld wordt dat vader en/of moeder gedetineerd zijn. Hier volgen enige voorbeelden uit de provincie Noord-Brabant.

Op 25 oktober 1716 is te Oosterhout gedoopt: Jan, zoon van Jan Willems en Maria Japiks. De moeder zit gevangen en is van het "landloopend volck, die men gemeenlijk heijdens noemt":


Op 22 december 1754 is te Breda gedoopt: Jan Adam, zoon van Hans Ulrich Meijer en Anna Maria van den Heuvel. Beide ouders zijn gedetineerd in den Geweldiger Provoost:


Op 29 december 1763 is te Breda gedoopt: Maria, dochter van Maria Reus. De moeder verblijft in het tuchthuis:


Op 15 oktober 1787 worden te Breda gedoopt: Maria Joseph van den Toren, dochter van Anna Joseph Fous en Catharina van den Toren, dochter van Catarien Assij. Als getuigen treden op: Jan Grotenboer, cipier van de gevangentoren en Johanna Kip, huisvrouw van één der stadsoppassers. De achternaam van den Toren hebben beide kinderen niet te danken aan de vermoedelijke vader, maar aan de Gevangentoren te Breda:


Op 7 januari 1788 is te Breda gedoopt: Jacoba Smits, onwettige dochter van Elizabeth de Flanter, zittende in het tuchthuis:De achternaam Smits van het kind is vermoedelijk de achternaam van de vader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten