donderdag 5 februari 2015

De juiste achternaam van de bruid (2)

Op 24 juli 1906 trouwen te Teteringen Gerhardus Paris en Adriana Catharina Maria Sem van Alphen: 


De bruid is op 2 augustus 1882 te Rotterdam geboren. Haar vader is Adriaan Jakob Sem van Alphen. Het lijkt er dus op dat de achternaam van de bruid Sem van Alphen is, maar dat is niet zo: uit haar geboorteakte blijkt dat haar vierde voornaam Sem is!: 

Haar ouders trouwen op 8 oktober 1875 te Terheijden: 



Vader Adriaan Jakob Sem van Alphen is op 30 november 1847 te Dongen geboren als zoon van Jacobus Johannes Adriaan Sem van Alphen: 

 Uit zijn geboorteakte blijkt dat zijn derde voornaam Sem is, ook nu is er dus geen sprake van de achternaam Sem van Alphen.
De ouders van Adriaan Jakob Sem trouwen op 20 september 1844 te Dongen:


 Vader Jacobus Johannes Adriaan Sem is op 24 september 1807 te Dongen geboren als zoon van Adriaan Jakob van Alphen en Catharina Maria van Naarsen (DTB 13 Dongen):


Hij is de eerste van Alphen, die de voornaam Sem draagt. De vraag is: waar komt deze voornaam vandaan? De overlijdensakte en doopinschrijving van Adriaan Jakob van Alphen leveren de oplossing. Adriaan Jakob van Alphen is op 14 augustus 1848 te Dongen overleden, oud 80 jaar, geboren Dongen, zoon van Jacobus Francois van Alphen en Anna Helena Sem!: 

Hij is op 19 juni 1768 te Dongen gedoopt (DTB 13 Dongen): 

Vader Adriaan Jakob van Alphen, heeft toen zijn zoon in 1807 te Dongen werd geboren, achter de voornamen van die zoon Jacobus Johannes Adriaan een vierde voornaam Sem toegevoegd, eigenlijk de achternaam van de grootmoeder van de dopeling. Dat kwam vroeger wel vaker voor. Als een ambtenaar niet goed zou opletten, zou er bij volgende generaties zomaar de achternaam Sem van Alphen kunnen ontstaan. Dat is echter niet gebeurd. De achternaam Sem van Alphen heeft nooit bestaan, hoewel sommige databases ons anders doen willen geloven.
Nog aardig om te vermelden is, dat uit het echtpaar van Alphen-van Alphen op 14 augustus 1879 een kind is geboren te Rotterdam met de wel zeer bijzondere voornamen Johanna Christina Semmina:

 Semmina is waarschijnlijk de vrouwelijke vorm van Sem, dus eigenlijk een vrouwelijke vorm van een familienaam!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten