donderdag 19 februari 2015

Een opmerkelijke wijziging van voornamen

Op 4 augustus 1884 doet de letterzetter Antonius Johannes Bos te Tilburg aangifte van zijn aldaar op 2 augustus 1884 geboren dochter uit zijn huwelijk met Maria Catharina Steenbergen. De dochter krijgt de voornamen Veronica Wilhelmina Xantippe:
Uit de kantmelding bij deze akte blijkt dat bij vonnis van de arrondissementsrechtbank van Breda van 12 september 1884 de voornamen op verzoek van de vader worden gewijzigd in Antoinetta Barbara Maria Catharina, de kantmelding is op 3 oktober 1884 ingeschreven. Het vonnis is ingeschreven in het geboorteregister van Tilburg van 1884 op 3 oktober 1884 (akte 811):
Volgens dat vonnis zou de reden van naamswijziging zijn, dat "het veelal gebruikelijk is, dat de akten van den burgerlijken stand door de comparanten aangevers worden geteekend, alvorens de akte zelf is ingevuld". Dat lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. De ambtenaar heeft zich vergist en de verkeerde namen ingevuld, zo wil het vonnis ons doen geloven. De ware reden van de naamswijziging is een heel andere, zoals blijkt uit een krantenbericht uit de Zierikzeesche Nieuwsbode van 12 augustus 1884. De vader vond het als letterzetter zijnde wel een origineel idee om zijn dochter 26 voornamen te geven, voor elke letter van het alfabet een:
Het is niet verboden, om een kind 26 voornamen te geven, maar de ambtenaar vond dat een beetje teveel van het goede en beperkte zich tot drie voornamen, wél uit de reeks, die vader had bedacht. De vader was het daarmee niet eens en daarom is hij naar de rechtbank gestapt. Zes en twintig voornamen zijn het niet geworden, het werden er vier, de Goessche Courant van 4 oktober 1884 maakte er melding van, zij het dat de vier nieuwe voornamen niet helemaal in de goede volgorde zijn vermeld:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten