donderdag 29 januari 2015

De juiste achternaam van de bruid (1)

Teuntje Johanna van Herwijnen trouwt voor de eerste keer te Woudrichem op 28 mei 1884 met Franciscus Carel Wilhelmus Noorduijn. Vreemd is dat zij in de huwelijksakte Teuntje Johanna Rombout van Herwijnen wordt genoemd:

Uit de bijlagen bij de huwelijksakte blijkt, dat zij volgens haar geboorteakte Teuntje Johanna heet en op 22 december 1863 te Meeuwen is geboren:
Haar vader heet Wouter Eimert Rombout van Herwijnen. De conclusie moet dus luiden: Teuntje Johanna heeft als achternaam Rombout van Herwijnen of toch niet? Haar ouders Wouter Eimertse Rombout van Herwijnen en Elisabeth Uithoven trouwen op 18 september 1861 te Wijk en Aalburg:

Uit het geboorte-extract van de bruidegom blijkt dat hij op 22 maart 1829 te Meeuwen is geboren als Wouter Eimertse Rombout van Herwijnen:


Echter: zijn geboorteakte vermeldt slechts als voornamen Wouter Eimertse:
Ook bij zijn eerste huwelijk op 24 mei 1855 te Meeuwen met Elisabeth van Andel heet hij Wouter Eimertse Rombout van Herwijnen. Ik vermoed dat Wouter Eimertse stilzwijgend Rombout als derde voornaam heeft toegevoegd. Niet geheel toevallig heette de vader van zijn moeder Wouter Eimertse Rombout, waarbij Rombout de achternaam is. Teuntje Johanna trouwt voor de tweede maal op 7 april 1908 in Den Haag met Willem Hendrik Schippers en dan heet zij Teuntje Johanna van Herwijnen:

Ook bij haar derde huwelijk te Nijmegen op 18 juni 1913 met Wouter Johannes Kolff heet zij Teuntje Johanna van Herwijnen:

De achternaam Rombout van Herwijnen heeft dus slechts zeer kort bestaan en komt alleen voor in de eerste huwelijksakte van Teuntje Johanna!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten