donderdag 4 juli 2019

Nieuwe huizen te 's-Hertogenbosch in de jaren 1831-1835 (1)

Het is in het algemeen lastig om na te gaan wanneer er in de negentiende eeuw in een bepaalde gemeente nieuwe huizen zijn gebouwd. Bouwvergunningen bestonden immers nog niet. Een bron om dat vast te stellen zijn, althans voor 's-Hertogenbosch, de geboorte- en overlijdensakten. De vermelding van nieuwe huizen is helaas niet consequent gebeurd: het beperkt zich tot de jaren 1831-1835 en betreft de straten Clarastraat, Kanaaldijk (Zuid-Willemsvaart), Papenhulst, Sint Jacobstraat, Snelstraat (lees: Snellestraat),Vondelstraatje (lees: Volderstraatje) en Weversplaats.

Henrietta Johanna Wick werd op 28 januari 1831 geboren in een nieuw huisje op de Weversplaats:


Henrica Catharina Kielman (haar achternaam is later bij huwelijk van haar moeder gewijzigd in Engelen) werd op 22 augustus 1832 ook in een nieuw huisje op de Weversplaats geboren:


Henriette Gertrude Kies werd op 18 september 1831 geboren in een nieuw huisje in de Sint Jacobstraat:


Joannes Antonius Kivits werd op 13 oktober 1835 geboren in één der nieuw gebouwde huisjes in het Vondelstraatje, een verbastering van Volderstraatje:


En ook Joannes Spreng werd bijna twee maanden later op 5 december 1835 geboren in één der nieuwe  huisjes in het Vondelstraatje:


Vermeldingen van nieuwe huizen in overlijdensakten komen niet zo vaak voor. Ik vond er slechts twee. Willem van Heusden overleed op 11 augustus 1835 in een nieuwe woning aan de Kanaaldijk (deze straat heet nu Zuid-Willemsvaart):


Henricus Josephus den Bronder overleed op 17 oktober 1835 in één der nieuwe huisjes in de Clarastraat:


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten