woensdag 1 maart 2023

Hoe kwam Adrianus Vromans aan zijn achternaam? (3)

(vervolg)

De vraag is: wie is de vader van de in 1821 getrouwde Adrianus Vromans? Is dat de in zijn doopinschrijving genoemde Godefridus Bernardus Vinck, over wie verder niets bekend is of is het de in de huwelijksafkondiging genoemde Judocus Vromans, over wie wel het een en ander bekend is.

Nader onderzoek heeft geleerd, dat het huwelijk tussen Adrianus Vromans en Anna Elisabeth van Tuijl al eerder te 's- Hertogenbosch afgekondigd is geweest nl. op 23 en 30 mei 1819:

 

De vader van Adrianus wordt ook nu Judocus genoemd.

Ook toen had Adrianus Vromans al problemen met het overleggen van zijn doopinschrijving. De officier bij de rechtbank van eerste aanleg stuurde een brief aan de burgemeester van 's-Hertogenbosch met de volgende inhoud (Stadsarchief 's-Hertogenbosch, toegang 2, NSA (Nieuw Stadsarchief), inv. nr. 516):

Aan Heeren Burgemeesteren der stad ’s-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch, den 9den April 1819

De beurtschipper van deze stad op Nijmegen alhier wonende en bekend onder den naam van Adrianus Vromans heeft aan de regtbank bij welke ik fungere, request gepresenteerd ten fine van homologatie eener akte van bekendheid waarbij gezegde schipper voorkomt als natuurlijke zoon van wijle Judocus Vromans in leven bakker en Francijna Huismans, in leven winkelierster beide gewoond hebbende en overleden binnen deze stad en opgegeven te zijn geboren alhier op den eersten Julij 1700 vijf en tachtig

Bij gemeld request is gevoegd een certificaat reeds op den 28sten April 1817 door Uedele Agtbare afgegeven houdende dat Adrianus Vromans op de registers van geboorte dezer stad niet bekend is

Alvorens mijne conclusien op meer gemeld request te geven heb ik mij verplicht gevonden Uedele Agtbare te verzoeken mij te willen informeren door een certificaat in den gewonen vorm of in de doop of geboorteregisters dezer stad van den jare 1700 vijf en tachtig omstreeks of op den eersten Julij van dat jaar als gedoopt of geboren voorkomt een kind onder den naam van Adrianus tot moeder hebbende gehadt Francijna Huismans – zoo ja  of dat aldaar als in echte geteeld dan wel als natuurlijk of onwettig kind geboekt staat eijndelijk in het laatste geval of en wie daarvan als vader genoemd is.

Deze informatien als gevorderd door het belang der nakoming der wetten op den burgerlijken staat neeme ik de vrijheid ook in het belang van den voorn. Requestrant te verzoeken spoedig te mogen ontvangen, waarna ik de eer hebben Uedele Agtbare de betuiging van mijne zeer volmaakte hoogachting aan te bieden

De officier bij de regtbank van den eersten aanleg zitting houdende alhier

Bij het request bevindt zich een extract uit het doopboek van de Sint-Catharinaparochie, met de volgende tekst:

Parochie van Catharina van 1763 tot 1810:

1785 juli datum niet leesbaar  Adrianus Joannes filius naturalis Godefridi Bernardi Vinck et Francisca Huijsmans suscep : Adrianus Huijsmans et Gertrudis van den Nieuwelaar 

Het huwelijk kon toen niet plaatsvinden, omdat de doopinschrijving van Adrianus Vromans niet was te vinden.

Dat probleem is in 1821 op creatieve wijze opgelost (zie de huwelijksakte van Adrianus). Dat Judocus zijn vader is, zal Adrianus toch wel van zijn moeder hebben gehoord, of misschien wel van Judocus zelf. Waarom de doopinschrijving niet is gecorrigeerd, zal voor altijd een raadsel blijven.  

Vader Judocus woonde dus volgens de brief in 's-Hertogenbosch en was bakker.

Er is maar één Judocus Vromans in 's-Hertogenbosch te vinden, die het kan zijn, hij ging op 25 april 1751 in ondertrouw te 's-Hertogenbosch met Peternel Verkamme, Judocus is geboren te Eindhoven.:

Uit dit huwelijk zijn te 's-Hertogenbosch twee kinderen geboren:

1 Anna Gertrudis, gedoopt 15 mei 1752

2 Maria Elisabetha, gedoopt 30 augustus 1754

Judocus zal dezelfde zijn als de op 14 februari 1803 te 's-Hertogenbosch begraven Dokus Vrooman,  oud 87 jaar.

Judocus is op 25 februari 1719 te Eindhoven gedoopt en een zoon van Gerardus Vromans en Gertrudis van Eupen:

 


Vader Gerardus Vromans trouwt voor de tweede keer in Eindhoven op 10 februari 1725 met Anna Maria Mes, en uit de huwelijksakte blijkt, dat Gerardus geboren is te Oisterwijk:

Tot zover de informatie over Judocus Vromans. Nu meer over de moeder van Adrianus Vromans, Francijna Huijsmans.

Zij ging op 13 oktober 1776 te 's-Hertogenbosch in ondertrouw als jongedochter met de weduwnaar Huijbert Verhaaren:

Zijn eerste echtgenote Elisabeth Ruckraet is op 9 juli 1776 te 's-Hertogenbosch begraven.

Hij ging op 28 januari 1775 te 's-Hertogenbosch in ondertrouw met Elisabet Ruggraat:


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten