donderdag 16 maart 2023

Een bijzondere tweeling (1)

Op 1 december 1818 worden er te Zwolle twee dochters geboren van Willem Albert van Coeverden en Anna Wetter. Er vallen twee zaken op: beide dochters zijn in één akte genoemd, terwijl er normaal gesproken voor elk van de twee kinderen een akte opgemaakt had moeten worden. Het tweede opmerkelijke feit is, dat beide dochters een samengestelde voornaam hebben, de ene heet Klaasjen Schuurman en de andere Maria van der Weijde:

De ouders van de tweelingzusjes trouwen op 20 februari 1818 te Steenwijk:

De moeder van de bruidegom heet Maria van der Weide en de moeder van de bruid heet Klaasje Eleveld. Het ene tweelingzusje is dus genoemd naar de oma van vaderskant en het andere heeft in ieder geval haar eerste voornaam aan de oma van moederskant te danken.

Uit de bijlagen bij de huwelijksakte blijkt, dat Jurrien Wetter, de vader van de bruid, op de 16e van de hooimaand (juli) 1810 te Steenwijk is overleden. De aangifte is geschied door zijn weduwe Klaasje Schuurmans Eleveld:

Anna Wetter is op 2 december 1867 te Rotterdam overleden:

Zij is een dochter van Jurrien, die in Steenwijk is overleden en van Klaasje Eleveld die te Overveen is overleden. De overlijdensplaats van Klaasje is echter niet Overveen, maar Hoogeveen: zij overlijdt op 22 februari 1834 te Hoogeveen:

Zij is volgens de akte een dochter van Egbert en Anna Schuurmans en in 1756 te Steenwijk geboren. Het geboortejaar is waarschijnlijk onjuist, er is weliswaar in 1756 een Klaasje Eleveld in Steenwijk geboren, maar er zou later in 1758 een dochter Klassien geboren worden met dezelfde ouders en dat zal waarschijnlijk de goede zijn:


 

In 1761 wordt van het echtpaar Eleveld/Schuurmans een zoon Lucas Schuurman geboren:

 

De ouders van Anna Wetter trouwen op 16 april 1780 te Steenwijk: de bruidegom heet dan Jurrijen Jelis Wetter en de bruid Klaasjen Eleveld:

 

Bij hun kinderen heeft de moeder de ene keer als achternaam Eleveld en de andere keer Schuurman. 

We weten nu dus ook aan wie Klaasjen Schuurman van Coeverden haar tweede voornaam heeft te danken, het is de achternaam van een van haar overgrootmoeders.

Willem Albert van Coeverden overlijdt op 12 november 1873 te Rotterdam, zijn echtgenote heet dan  Anna Wetten:

(wordt vervolgd)   

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten