donderdag 18 augustus 2022

Antonetta Triest werd tien keer ongehuwd moeder (2)

(vervolg)

Het achtste kind is Johannes Lousberg, geboren Oud-Vossemeer 28 december 1840, vader Pieter is marsdrager, moeder Anthonia Triest particuliere, zij wonen te Princenhage:

Hij overlijdt op 22 januari 1848 te Princenhage en heet dan Johannes Triest, de naam van zijn vader wordt dan niet vermeld!:

Het negende kind is Cecilia Triest, geboren Princenhage 10 mei 1843, Pieter Lousberg is aangever, arbeider, moeder Antonia Triest is arbeidster:

Het tiende en laatste kind is Maria Lousberg, geboren Etten-Leur 25 februari 1846, vader Pieter is inlandsch kramer, moeder is Antonetta Trist, zij wonen te Princenhage:

Antonetta Triest en Henricus Lousbergs trouwen op 14 december 1848 te Princenhage, bij dat huwelijk worden zes kinderen erkend:

De geboortedatum van Jacoba is vermeld als 9 april 1828, dat moet zijn: 8 april 1828.

Bijzonder is dat zich in de huwelijksbijlagen afschriften bevinden van de geboorteakten van de zes kinderen, dat is niet gebruikelijk. Het zal gebeurd zijn, omdat een aantal kinderen als wettig in hun geboorteakten staan vermeld, terwijl ze dat niet waren.

Uit de bijlagen blijkt verder, dat bruidegom Henricus Lousbergs op 11 oktober 1791 te Princenhage is gedoopt. 

Antonetta Triest is 47 jaar, geboren te St. Dillis en een dochter van Anna Jacobs, die al overleden is. Antonetta kan geen geboorteakte of akte van bekendheid overleggen. Zij overlegt wel een vonnis van de arrondissementsrechtbank van Breda van 7 november 1848, waaruit o.a. het volgende blijkt: 


Haar moeder is te Hoorn overleden, er staat niet bij wanneer, maar dat blijkt op 1 februari 1827 te zijn gebeurd:


Zij is volgens die akte weduwe van Pieter Triest.

Merkwaardig is dat deze Pieter Triest noch in de huwelijksakte, noch in het vonnis van de rechtbank wordt genoemd.

Verder is in het vonnis sprake van St. Dillis, kanton Dendermonde. Dat zal wel gelezen moeten worden als St. Gillis.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten