woensdag 10 augustus 2022

Antonetta Triest werd tien keer ongehuwd moeder (1)

Antonetta Triest werd in de jaren 1825-1846 tien keer ongehuwd moeder in zeven verschillende gemeenten. Zij trouwde in 1848 met Henricus Lousbergs. Bij dat huwelijk worden zes van de tien  kinderen erkend, de overige vier waren toen reeds overleden. Bijzonder is dat Antonetta's echtgenoot in acht van de tien geboorteakten ten onrechte als wettige vader van de betreffende kinderen wordt vermeld, en dat Antonetta Triest zijn wettige huisvrouw zou zijn. In de andere twee akten wordt hij ook genoemd, in de ene verklaart hij de vader te zijn van het kind en in de andere verklaart hij bij de geboorte van het kind aanwezig te zijn geweest. Bijzonder is verder, dat Henricus Lousbergs in de tien akten nooit met de goede voornaam wordt genoemd, hij heet dan steeds Pieter en de achternaam luidt meestal Lousberg.  

Het eerste kind, Pieter Lousberg is op 17 mei 1825 te Terheijden geboren, vader Pieter is arbeider, moeder is Anthonia Trist, zij wonen te Princenhage:


Pieter overlijdt een half uur na de geboorte: 


Het tweede kind is Maria Magdalena Lousberg, geboren Steenbergen 2 juli 1826, vader Pieter is liedjeszanger, moeder Antonia Triest is liedjeszangster, zij wonen te Princenhage


 Zij overlijdt als Maria Lousberg op 1 augustus 1826 te Raamsdonk:


Het derde kind is Jacoba Lousberg, geboren Rucphen 8 april 1828, vader Pieter is kramer, moeder is Antonia Trist, zij wonen te Princenhage:

 

Het vierde kind is Kornelis Lousbergs, geboren Steenbergen 19 februari 1831, vader Pieter is liedjeszanger, moeder Antonia Triest is liedjeszangster, zij wonen te Princenhage: 

Zijn geboorteakte bevat in de marge behalve een verwijzing naar zijn erkenning ook een verwijzing naar een vonnis van de arrondissementsrechtbank uit 1854, waarover later meer.

Het vijfde kind is Pieter Lousberg, geboren Steenbergen 19 december 1833, vader Pieter is liedjeszanger, moeder Antonia Trits is liedjeszangster, zij wonen te Princenhage:

 

Hij overleed op 20 september 1837 te Poortvliet:


Het zesde kind is Antonia Lousberg, geboren Princenhage 17 maart 1836, in haar geboorteakte verklaart Peter Lousberg de vader te zijn, hij is arbeider, moeder is Antonia Trist:


Het zevende kind is Engelbart Lousberg, geboren Nieuw-Vossemeer 16 juni 1838, vader Pieter is koopman, moeder is Antonia Triest, zij wonen te Princenhage:

De akte bevat geen verwijzing naar de erkenning door de ouders bij hun huwelijk in 1848.

(wordt vervolgd)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten