donderdag 26 september 2019

Had 's-Hertogenbosch ooit vijf Nieuwstraten?

In de eerste helft van de negentiende eeuw had 's-Hertogenbosch vijf  Nieuwstraten. Daarvan zijn er nu nog twee over. Op 12 april 1845 werd in de Eerste Nieuwstraat wijk C nummer 57 Johanna Petronella Vergeer geboren:


Op 13 maart 1845 werd in de Tweede Nieuwstraat wijk C nummer 110 Nicolaus Glaudemans geboren:


Op 10 juli 1845 werd in de Hooge Nieuwstraat wijk C nummer 449 Maria Elisabetha Gros geboren, kind van de ongehuwde moeder Theodora Maria Gros:


Sinds het huwelijk van haar moeder had zij de achternaam van der Woude.

Op 1 oktober 1845 werd in de Dwarse Nieuwstraat wijk C nummer 449/16 Samuel Heukers geboren:


In 1841 werd op 13 april in de Doode Nieuwstraat wijk A nummer 173 Henricus Adrianus Dieden geboren:



Gaat het nu echt om vijf verschillende Nieuwstraten? Nou, dat valt mee. Genoemde Eerste Nieuwstraat heet tegenwoordig Nieuwstraat en is een zijstraat van de Hinthamerstraat. De Tweede Nieuwstraat bestaat ook nog steeds, maar heet sinds 1890 Sint Josephstraat. De Doode Nieuwstraat is er ook nog steeds en is het verlengde van de Karrenstraat. De Hooge Nieuwstraat, die heel soms ook Dwarse Nieuwstraat werd genoemd, bestaat niet meer. Hij vormde vroeger de verbinding tussen het huidige Kardinaal van Rossumplein en Tolbrugstraat en heeft plaats moeten maken voor het Groot Ziekengasthuis, dat inmiddels ook al weer verdwenen is.
Dus er zijn nog twee Nieuwstraten in 's-Hertogenbosch, of eigenlijk drie: De Sint Josephstraat was oorspronkelijk ook een Nieuwstraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten