woensdag 12 september 2018

De Zwolse drieling Lankhorst werd 52 jaar in 1842 (1)

Voor zover mij nu bekend, zijn er in Nederland in de 19e eeuw vier drielingen geweest, die 50 jaar of ouder zijn geworden. Hierna volgt de eerste drieling.

Volgens een bericht in het Dagblad van 's-Gravenhage van 12 februari 1841 vierden de drielingzusters Diena, Johanna en Wilhelmina Lankhorst te Zwolle op 1 februari 1841 hun 50-jarige verjaardag:


Latere vermeldingen van bijvoorbeeld een zestigjarige verjaardag ontbreken. Onderzoek in de overlijdensregisters van Zwolle leverde het volgende resultaat.

Op 20 juni 1842 overleed ongehuwd te Zwolle: Janna Lankhorst, ongehuwd, 51 jaar, geboren Zwolle, dochter van Evert en Janna Alferink. Haar behuwdbroeder Klaas Mouwen doet aangifte:


Op 11 september 1849 overleed te Zwolle: Hermina Lankhorst, 58 jaar, weduwe van Klaas Mouwe, geboren Zwolle, dochter van Evert en van Johanna ten Haven:


Op 6 januari 1855 overleed te Zwolle: Gerridina Lankhorst, 64 jaar, geboren Zwolle, echtgenote van Jan Jansen Otten, dochter van Hendrik en Joanna Renzink:


Hoewel je het niet zou zeggen, blijkt het hier om de drielingzusters Lankhorst te gaan, en dat terwijl de namen van hun ouders in de drie overlijdensakten telkens anders zijn. De huwelijksakten van de twee gehuwde drielingzusjes zouden de oplossing leveren.

Op 25 januari 1816 trouwden te Zwolle Jan Jansen en Garidina Lankhorst. Zij is volgens de huwelijksakte gedoopt te Zwolle op 7 februari 1790 als dochter van Hendrik Lankhorst en Johanna Rensink. Haar vader woont te Zwolle en haar moeder is al overleden.


De bijlagen bij de huwelijksakte bevatten een afschrift van haar doopinschrijving:



Bruidegom Jan Jansen gaat zich later Jan Jansen Otten noemen.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten