woensdag 20 juni 2018

Vier jonge kinderen met dezelfde moeder overlijden binnen drie maanden in een tuchthuis te 's-Hertogenbosch (2)

Dirck van Tooren trouwt op 29 april 1798 voor de schepenen van Berghem met Doremie Verbruggen:Dirk van Toren overlijdt te Oss op 23 oktober 1808:


Zijn weduwe hertrouwt op 2 juli 1810 voor de schepenen te Schaijk met Joannes van der Heijden, zij is dan weduwe van J. van Tooren:


Johannes van der Heijden overlijdt op 17 november 1829 te Oss als echtgenoot van Dorothea Maria Verbruggen:


Zijn weduwe overlijdt op 1 november 1849 te Oss als Maria van Breugel en weduwe van Johannes van der Heiden:
Zij zou 83 jaar oud zijn bij haar overlijden, geboren te Schaijk en een dochter van Jan van Breugel en Wilhelmina van Schaijk.


Dat klopt echter niet. Waarschijnlijk is Dora Maria Verbruggen op 6 juni 1773 te Schaijk gedoopt als Dora Maria, dochter van Marten Hendrik Tunnisse en Gertruij NN:Haar achternaam wordt weliswaar niet in de doopinschrijving genoemd, maar wél in de trouwinschrijving van haar ouders op 12 juni 1770 te Schaijk: Toen trouwden Marten Hendrik Tunnissen Verbruggen en Gertrui Veermans.

Men nam het niet zo nauw met de achternamen.  Op 7 mei 1799 is te Berghem gedoopt: Gerardus, zoon van Theodorus van Thooren en Maria Martini van Breugel! en op 14 februari 1807 is te Oss gedoopt: Anna Maria, dochter van Theodorus van Toren en Maria ter Bruggen!

Eén mysterie is nog niet opgelost: Waarom zijn de vier genoemde kinderen binnen drie maanden te 's-Hertogenbosch in het tuchthuis overleden, terwijl zij in Oss woonden? Het archief van het tuchthuis geeft geen antwoord op die vraag.Geen opmerkingen:

Een reactie posten