donderdag 8 februari 2018

De langste naam (1)

Op 21 april 1923 overlijdt te Nijmegen: Wendelina Hendrika Henriette Frederika Geertruida Charlotte van den Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders:


Een langere naam heb ik tot nu toe niet kunnen vinden. De overledene had bij haar geboorte nog niet die extreem lange achternaam.
Haar ouders trouwen op 3 januari 1845 te Zutphen. Vader heet dan Jacobus Jan Philip Rijnders en de moeder Johanna Cornelia Sophia Swartjes:


Als de vader op 26 december 1883 te Nijmegen overlijdt is zijn achternaam dezelfde als in de overlijdensakte van zijn dochter:


En als haar moeder op 31 juli 1908 te Utrecht overlijdt, is de achternaam van haar echtgenoot ook dezelfde als die in de overlijdensakte van haar dochter:

Er moet dus tussen 1845 en 1883 een naamswijziging hebben plaatsgevonden. En dat blijkt ook uit de geboorteakten van vader Jacobus Jan Philip Rijnders en die van zijn voornoemde dochter. Vader Jacobus Jan Philip Rijnders is op 20 april 1816 te Herveld geboren:


Zijn voornoemde dochter is op 16 februari 1859 te Kampen geboren:


In beide geboorteakten wordt in de marge verwezen naar een Koninklijk Besluit van 12 december 1863, volgens welk besluit de achternaam Rijnders wordt gewijzigd in van den Heuvel tot Beichlingen gezegd Bartolotti Rijnders.

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten