donderdag 18 mei 2017

Moeder van zes kinderen was slechts 5 maanden getrouwd

Dorothea Francisca van den Thooren zou vóór haar huwelijk vijf keer moeder worden en ná haar kortstondig huwelijk nog een keer van een postuum geboren kind. Haar eerste twee kinderen worden op 20 januari 1839 te 's-Hertogenbosch geboren, een tweeling, twee dochters, Maria Elisabeth en Helena. De kinderen zijn in één akte vermeld. De moeder heet dan Dorothé Francoise van den Thooren:


Uit de kantmelding bij de akte en een bijlage, ingeplakt in het geboorteregister, blijkt dat alleen dochter Maria Elisabeth wordt erkend bij het huwelijk van de moeder met Franciscus Kalfsvel, gesloten op 11 juli 1846 te Sas van Gent:


En dat is merkwaardig. Je zou verwachten dat Helena kort na de geboorte in 's-Hertogenbosch is overleden. Het overlijden van dochter Helena heeft echter niet in 's-Hertogenbosch plaatsgevonden. Dorothea Francisca van den Thooren wordt op 11 augustus 1840 te Sas van Gent opnieuw ongehuwd moeder van een zoon Engelbertus Johannes. Zij heet dan Theodora van den Thoren. De aangifte geschiedt door Johannes Kalfsvel, waarschijnlijk de latere echtgenoot van de moeder, die eigenlijk Franciscus Kalfsvel heet:


Het vierde kind van Dorothea Francisca van den Thooren wordt op 23 december 1842 te Sas van Gent geboren, een zoon, genaamd Leonardus Marinus. De moeder heet nu Theodora van der Toorn.De aangifte geschiedt nu door Franciscus Kalfsvel:Het vijfde kind wordt op 20 januari 1845 te Sas van Gent geboren, een zoon Ferdinandus. De moeder heet ook nu Theodora van der Toorn. Ook nu is de aangever Franciscus Kalfsvel:


Dorothea Francisca van den Thooren trouwt op 11 juli 1846 met Franciscus Kalfsvel, bij welk huwelijk vier kinderen worden erkend:


Franciscus Kalfsvel overlijdt reeds op 23 december 1846 te Sas van Gent, vijf maanden na zijn huwelijk:


Vijf maanden na zijn overlijden wordt op 2 juni 1847 te Sas van Gent zijn dochter Dominica geboren:


Dorothea Francisca van den Thooren zou ruim 39 jaar weduwe blijven, zij overlijdt op 3 februari 1886 te Sas van Gent:En hoe is het afgelopen met haar dochter Helena, die niet erkend wordt bij het huwelijk, vraagt u zich af. Wel, zij overlijdt op 1 maart 1840 te Sas van Gent als Helena Kalfsvel!:Franciscus Kalfsvel zal ongetwijfeld de vader zijn geweest, maar de achternaam van Helena was ten tijde van haar overlijden van den Thooren.

1 opmerking: