donderdag 23 februari 2017

Kind van ongehuwde moeder tweemaal erkend door moeder

Op 24 juni 1874 trouwen te 's-Hertogenbosch Antonius Franciscus Spierings, geboren 's-Hertogenbosch 11 juni 1850 en Florina Christina de Jong, geboren Den Haag 19 mei 1834:


Zij overlijdt op 3 oktober 1900 in Den Haag:


Haar weduwnaar Antonius Franciscus Spierings hertrouwt in Den Haag op 8 april 1903 met Gerrigje Bader:


Uit geen van beide huwelijken zijn kinderen geboren. En toch is Antonius Franciscus Spierings vader geworden. Wat blijkt? Florina Christina de Jong had, vóór zij met Antonius Franciscus Spierings trouwde, twee voorechtelijke kinderen, nl. Florina Christina, geboren Den Helder 31 maart 1861 en Johanna Elisabeth Maria, geboren Den Helder 2 november 1862. Deze twee kinderen worden door de moeder op 21 maart 1873 te 's-Hertogenbosch erkend:


Deze kinderen worden niet erkend door Antonius Franciscus Spierings bij zijn huwelijk. Dat kon ook niet: Hij was bij de geboorte van de kinderen respectievelijk 10 en 12 jaar en kon dus onmogelijk de vader zijn van de kinderen.

En dan gebeurt er in 1879 iets merkwaardigs: Antonius Franciscus Spierings en Florina Christina de Jong erkennen op 30 april 1879 te 's-Hertogenbosch vader en moeder te zijn van één van de dochters nl. Johanna Elisabeth Maria:


Florina Christina de Jong erkent dus deze dochter voor de tweede maal en Antonius Franciscus Spierings had deze dochter helemaal niet mogen erkennen gezien het leeftijdsverschil tussen hem en die dochter.
Over de andere dochter wordt met geen woord gerept, zij was mogelijk al overleden, ik weet alleen niet waar en wanneer. De kantmeldingen bij de geboorteakten van de twee kinderen corresponderen met het voorgaande:


Dochter Johanna Elisabeth Maria Spierings trouwt als erkende dochter op 27 augustus1884 in Den Haag met Arij Wilhelmus Rijns:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten