donderdag 28 januari 2016

Eerst wijziging van voornaam, daarna wijziging van achternaam

Het gebeurt niet vaak, dat een kind van een ongehuwde moeder eerst een voornaamwijziging krijgt en daarna een wijziging van de achternaam, zonder dat er sprake is van een huwelijk van de ongehuwde moeder. Dit zeldzame verschijnsel vond in de jaren 1909-1910 plaats in Rotterdam. Op 29 november 1908 wordt te Deventer geboren: Bertha Johanna Klein Nagelvoort, dochter van Hendrika Johanna Klein Nagelvoort:


In de marge van de geboorteakte zijn twee kantmeldingen vermeld: de ene betreft een wijziging van de voornaam in Ellen, volgens vonnis van de rechtbank te Rotterdam van 26 maart 1909 en de tweede een wijziging van de achternaam in de Quay volgens Koninklijk Besluit van 9 september 1910. Afschriften van het vonnis en het Koninklijk Besluit zijn op respectievelijk 14 april 1909 en 21 september 1910 in de geboorteregisters van Deventer in geschreven:


Bertha Johanna Klein Nagelvoort vestigt zich op 1 maart 1909 zonder haar moeder in Rotterdam. Na de voornaams- en achternaamswijziging woont zij aldaar als pleegdochter bij de echtelieden Cornelius Jacob Anton de Quay en Elisabeth Constance Alida Esther Jaeger (zie ook Nederlands Patriciaat 1962, pag. 249 en 250). Ellen de Quay trouwt als dochter van Hendrika Johanna Klein Nagelvoort op 14 april 1932 te Rotterdam met Paulus Adrianus Silvergieter Hoogstad.

1 opmerking:

  1. Hallo Theo,
    Ik ziet hier met de zoon van Bertha Johanna Klein Nagelvoort (Ellen de Quay), wij zijn een poging aan het ondernemen om antwoord te vinden op de vraag: wie was de biologische vader van Bertha Johanna Klein Nagelvoort? Hein, de zoon in deze, heeft een vermoeden, maar zou dit graag nader willen onderzoeken. Wij weten niet goed waar te beginnen, heb jij tips? Dank je wel, hartelijke groeten, namens Hein Silvergieter Hoogstad (mijn emailadres: Dunja.sijl@hotmail.no)

    BeantwoordenVerwijderen