donderdag 19 november 2015

Moeder van vondeling bekend geworden, maar geen naamswijziging van vondeling

De vondeling Joseph van de Heijde werd op 31 mei 1831 te Ooststellingwerf (F) gevonden:


Een uitgebreid verslag van de vondst verscheen in de Overijsselsche Courant van 7 juni 1831:


Vervolgens horen we een tijd niets over de vondeling, totdat het volgende bericht verscheen in de Leeuwarder Courant van 2 september 1831:


De moeder van de vondeling is bekend geworden, het is Antje Alberts Zandstra, over wie ik verder niets heb kunnen vinden. Je zou verwachten, dat, nu de moeder van de vondeling bekend is, dat consequenties heeft voor de achternaam van de vondeling. Hij zou dus eigenlijk voortaan Joseph Zandstra moeten heten, maar dat gebeurt niet. Hij blijft Joseph van de Heijde heten. Hij trouwt op 16 april 1857 te Ooststellingwerf met Aukjen Jans van Wallinga:


Aukjen overlijdt op 4 december 1883 te Ooststellingwerf en haar weduwnaar Joseph van de Heijde overlijdt aldaar op 28 januari 1891:


Interessant om te vermelden is nog dat hun dochter Jeltje geboren Ooststellingwerf 9 mei 1873, op 12 oktober 1895 te Winterswijk trouwt met Jan Stienstra:


Haar ouders zijn dan al beiden overleden. Omdat zij nog minderjarig is, heeft zij dan huwelijkstoestemming nodig van haar grootouders. De grootouders van moederskant zijn overleden, de grootouders van vaderskant zijn de bruid onbekend, omdat haar vader een vondeling was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten