donderdag 27 augustus 2015

Verzoek tot wijziging achternaam van onwettig kind niet gehonoreerd

Maria Nagelkerke is op 11 augustus 1837 te Yerseke geboren als dochter van Gerard Nagelkerke en Cornelia Glerum:


Zij wordt te Yerseke twee maal ongehuwd moeder, de eerste maal, nog maar net 16 jaar oud, van een zoon David, geboren 15 augustus 1853:


Op 31 maart 1856 wordt haar dochter Cornelia geboren:


Uit de kantmeldingen bij de beide geboorteakten blijkt, dat zij de kinderen op 4 februari 1857 heeft erkend. Nauwelijks 14 dagen later trouwt Maria op 19 februari 1857 te Yerseke met Bastiaan den Exter van den Brink:


Wat je zou verwachten gebeurt niet, hij erkent haar kinderen niet bij het huwelijk. De kinderen blijven dus Nagelkerke heten. David Nagelkerke overlijdt op 25 september 1861 te Yerseke. Hij woont dan in Yerseke, en zijn moeder in Krabbendijke. Frappant is dat Cornelis van Oosten als grootvader van David aangifte doet en hij is niet de stiefvader van Davids moeder!:


Merkwaardig genoeg wordt een afschrift van Davids overlijdensakte ook ingeschreven te Krabbendijke. Een exact afschrift is het niet, want in dit afschrift staat, dat David te Krabbendijke woont:

Er is dus waarschijnlijk iets aan de hand geweest, maar wat? Meer duidelijkheid geeft een advertentie in Nederlandsche Staatscourant van 4 november 1853, dus geplaatst kort na de geboorte van David:


Cornelis van Oosten en zijn vrouw en Gerard Nagelkerke en zijn vrouw dienen een verzoek in bij de Koning, strekkende tot wijziging van de achternaam van David van Nagelkerke in van Oosten. Wat zou daar de reden van kunnen zijn? Ik vermoed, dat het volgende is gebeurd. Cornelis van Oosten en Wilhelmina van Gilst worden op 4 juni 1831 ouders van een zoon David te Yerseke:Deze David overlijdt ongehuwd op 6 februari 1853 te Yerseke, zes maanden vóór de geboorte van David Nagelkerke:


Waarschijnlijk is deze David de vader geweest van David Nagelkerke. Zijn ouders en die van Maria Nagelkerke hebben een poging ondernomen, om de achternaam van David gewijzigd te krijgen, omdat zij alle vier wisten dat David van Oosten de vader was van David Nagelkerke. Niet geheel toevallig kreeg David de naam van zijn natuurlijke vader. Die poging is op niets uitgelopen. David zou tot aan zijn overlijden David Nagelkerke blijven heten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten