donderdag 20 augustus 2015

Het ontstaan van de achternaam de Jong Saakes (2)

(vervolg)

De problemen ontstaan, als de broers Jan en Hendrik Saakes in een andere gemeente trouwen dan de gemeente, waar zij geboren zijn. Zoon Jan trouwt op 7 augustus 1913 in Bloemendaal (NH) met Hendrika Susanna ten Klooster. Hij heet in deze huwelijksakte Jan de Jong Saakes!:


De ambtenaar van de burgerlijke stand heeft de merkwaardige voornaam de Jong van Jans vader opgevat als een deel van de achternaam en dus de bruidegom ten onrechte Jan de Jong Saakes genoemd. Uit dit huwelijk is slechts één kind geboren: Elisabeth Johanna de Jong Saakes, geboren Oegstgeest op 12 januari 1915. Haar geboorteakte is de eerste geboorteakte, waarin de achternaam de Jong Saakes wordt vermeld.

Jans broer Arie de Jong trouwt te Eethen op 12 maart 1925 als Arie de Jong Saakes met Janske Neeltje van Wijk:




Bruidegom en diens vader heten allebei Arie de Jong Saakes. Je zou dus kunnen vermoeden, dat de achternaam van bruidegom en diens vader de Jong Saakes is, hetgeen niet het geval is. Een van de getuigen is Marius Saakes, broer van de bruidegom.  In de geboorteakten van de kinderen van Arie de Jong Saakes jr. hebben die kinderen als achternaam de Jong Saakes, als we de gezinskaarten van Eethen moeten geloven:


Ook uit de overlijdensakten van zoon Cornelis en vader Arie de Jong, blijkt dat de achternaam de Jong Saakes is. Sinds 1935 is het verplicht in akten van de burgerlijke stand eerst de achternaam te vermelden en dan de voornamen. Zoon Cornelis en vader Arie de Jong zijn beiden in 1936 overleden.Op 10 juni 1936 overleed zoon Cornelis in de ouderdom van tien maanden te Eethen:


Vader Arie de Jong Saakes overleed te 's-Hertogenbosch op 6 juli 1936. Een afschrift van zijn overlijdensakte is op 13 juli 1936 ingeschreven te Eethen:


Ook daaruit blijkt dat ook zijn achternaam (ten onrechte) de Jong Saakes luidt.

Echt ingewikkeld wordt het bij Hendrik, de broer van Jan en Arie de Jong. Als hij op 16 oktober 1919 te Wijk trouwt met Jenneke van Helden heet hij (ook weer ten onrechte) Hendrik de Jong Saakes:


Bij dit huwelijk zijn de broers van de bruidegom Marius en Willem getuigen. Zij noemen zich dan de Jong Saakes en tekenen ook zo. De gezinskaart van het gezin van Hendrik te Eethen verraadt, dat de ambtenaar problemen heeft gehad met de achternaam de Jong Saakes:


Hendrik heet dan terecht Hendrik Saakes. Sommige van zijn kinderen hebben echter als achternaam Saakes, en sommige de achternaam de Jong Saakes. Enkele kinderen hebben zelfs soms ook als voornaam de Jong. Bovenaan de kaart is vermeld dat Alida de Jong (dochter van Hendrik) een voornaam is, onder verwijzing naar de geboorteakte uit 1852 van Arie de Jong Saakes!

Zoon Arie de Jong Saakes overlijdt op 8 juni 1927 te Eethen. Hij heet dan Arie de Jong Saakes en is een zoon van Hendrik Saakes. De conclusie moet luiden dat Arie in zijn geboorteakte de voornamen Arie de Jong heeft gekregen.


Helaas zijn de geboorteakten van de kinderen van Hendrik (de Jong) Saakes nog niet openbaar. Ik ben erg nieuwsgierig naar de voornamen, die die kinderen hebben gekregen en ook naar de achternaam van de vader, zoals die in die akten wordt vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten