donderdag 23 juli 2015

Achternamen als voornaam (2)

Tot aan het einde van de 19e eeuw worden achternamen als voornamen in de geboorteregisters vermeld. Nu volgen enige voorbeelden. Op 24 februari 1826 is te Sprang geboren: Hendrik Vergouwen, zoon van Adrianus Schaap en Cornelia Vergouwen:


De achternaam van de moeder is dus toegevoegd als voornaam. Dat gebeurde ook in de volgende twee gevallen. Op 16 november 1847 is te Veghel geboren: Cornelis Rietman, zoon van Gerardus van Steenes en Maria Magdalena Rietman:


Op 6 november 1844 is te Uden geboren: Henri Martin Antoine van Eijnatte, zoon van Louis Soerewijn en Johanna van Eijnatte:


Bijzonder is dat een broer van Henri ook een achternaam als voornaam kreeg. Op 28 maart 1848 is te Uden geboren: Louis Charles August van Dijk, ook een zoon van Louis Soerewijn en Johanna van Eijnatte:


Hij heeft zijn bijzondere voornaam waarschijnlijk te danken aan Otto van Dijk, die medeaangever is van de geboorte.

Op 8 april 1816 is te Fijnaart geboren: Adriana den Hollander, dochter van de ongehuwde moeder Elizabeth Markus:


Mogelijk heeft zij haar voornaam te danken aan haar natuurlijke vader, die waarschijnlijk den Hollander heette.

Op 1 augustus 1822 is te Oldebroek geboren: Jan Bultman, zoon van de ongehuwde moeder Jacoba Onbekend:


Hij is heel lang door het leven gegaan als Jan Bultman Onbekend. Pas in 1885 heeft hij officieel de achternaam Bultman gekregen en sindsdien is de oorspronkelijke achternaam Onbekend geheel verdwenen.

Tenslotte nog enkele voorbeelden, waarbij het niet duidelijk is waar de achternaam, die als voornaam is gegeven vandaan komt.

Op 7 juni 1878 is te Emmikhoven geboren: Adriaan Nicolaas Verschoor, zoon van Cornelis van der Beek en Adriana de Rooij:


Op 28 augustus 1884 is te Eethen geboren: Jan Uijthoven, zoon van Marius Nieuwenhuizen en Elizabeth Amelia van Kuijk:


De meest recente akte van een kind met een bijzondere voornaam betreft Jan van Douwen, geboren Workum 31 oktober 1899, zoon van Albert Kuipers en Luutske Iedema:Geen opmerkingen:

Een reactie posten