donderdag 23 april 2015

Man, drie keer getrouwd met zusjes

Dat een man drie keer gehuwd is, is niet zo bijzonder. Maar als dan blijkt, dat zijn opeenvolgende echtgenotes zusjes van elkaar zijn, liggen de zaken anders. Arie Droog trouwt op 41-jarige leeftijd voor de eerste keer te Benschop op 9 maart 1871 met de 21-jarige in Benschop geboren Jannigje Hoogendoorn, dochter van Jan en Geertrui Post:


Het zou een zeer kortstondig huwelijk worden: Jannigje overleed reeds op 21 maart 1871 te Benschop. Arie Droog trouwt voor de tweede maal op 8 augustus 1872 te Polsbroek met de 27-jarige Geertje Hoogendoorn, zus van zijn eerste echtgenote:


Twee zaken vallen op bij dit huwelijk. Arie erkent bij dit huwelijk de voorechtelijke zoon Gerrit van Geertje, geboren Benschop 26 december 1864 en Arie overlegt een afschrift van een Koninklijk Besluit, waarbij hij van de Koning dispensatie krijgt om te mogen trouwen met een zus van zijn eerste echtgenote. Geertje Hoogendoorn overleed op 30 augustus 1875 te Polsbroek. Arie hertrouwt op 13 mei 1881 te Polsbroek met de 18-jarige Elisabeth Hogendoorn, zus van zijn twee eerste echtgenotes:


Opvallend is dat in deze huwelijksakte de bruid Hogendoorn heet en niet Hoogendoorn zoals haar beide zussen. Ook nu krijgt Arie van de Koning dispensatie om te mogen trouwen met de zus van zijn vorige echtgenote.

In de Maasbode van 19 mei 1881 verscheen het volgende bericht naar aanleiding van het derde huwelijk van Arie:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten