woensdag 2 augustus 2023

Gehuwde vrouw overlijdt na twee jaar huwelijk, nalatend acht kinderen uit dat huwelijk (1)

Johann Heinrich Wessels en Margaretha Kiepe wonen in de jaren 1841-1857 samen te Lonneker en Enschede, zonder gehuwd te zijn en worden in die jaren ouders van elf kinderen, van wie er drie jong overlijden. Johann Heinrich Wessels doet bij alle elf kinderen de geboorteaangifte. Bij zeven van die elf kinderen wordt Margaretha Kiepe ten onrechte de vrouw van Johann Heinrich Wessels genoemd. Bijna 24 jaar na de geboorte van hun eerste kind trouwen Johann Heinrich en Margaretha, bij dat huwelijk worden hun acht nog in leven zijnde kinderen erkend. Het huwelijk was geen lang leven beschoren, Margaretha overlijdt nog geen twee jaar later.

Hun eerste kind, Jan Hendrik wordt op 15 augustus 1841 te Lonneker geboren:

 Kind nummer twee, Gradus, wordt op 21 augustus 1843 te Lonneker geboren:

Hij overlijdt aldaar op 13 april 1846, zijn achternaam is Wessels volgens de akte en dat is onjuist, ondanks het feit dat zijn ouders in zijn geboorteakte als gehuwd worden vermeld, moeder heet nu Greetje :


 Kind nummer drie, Bernardus, wordt op 25 augustus 1845 te Lonneker geboren:

Nummer vier, Johanna, wordt op 7 juni 1848 te Lonneker geboren, Margaretha Kiepe wordt nu als ongehuwde dochter vermeld, het kind heet dus Kiepe:

Nummer vijf, Geziena, wordt op 4 februari 1850 te Lonneker geboren, ook nu wordt de moeder als ongehuwd vermeld, zij heet nu Greete:

Nummer zes, Gradus, wordt op 10 juni 1852 te Lonneker geboren:

Nummer zeven, Gerritdina, wordt op 8 maart 1855 te Lonneker geboren, de moeder is niet gehuwd en het kind heet dus Kiepe:

Zij overlijdt op 25 november 1855 te Enschede met de achternaam Wessels en dat klopt niet (zie de geboorteakte): 


(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten