donderdag 13 juli 2023

Heurnius, een unieke voornaam te 's-Hertogenbosch

Bij de voornaam Heurnius denkt u ongetwijfeld aan de achternaam van Heurn, een bekende naam in 's-Hertogenbosch. En de voornaam heeft inderdaad iets te maken met de familie van Heurn. We laten de geschiedenis beginnen met Aldert van Galen, die op 17 juni 1804 te Vught trouwt met Anna Antonia Emilia van Heurn:


Hoewel het niet uit de huwelijksakte blijkt, zijn beide echtelieden te 's-Hertogenbosch geboren. Uit hun huwelijk is op 19 juli 1815 te 's-Hertogenbosch een zoon geboren. Ik vermoed, dat de vader heeft geprobeerd de achternaam van de moeder achter de voornaam van de zoon te voegen, zodat het lijkt of de zoon als achternaam van Heurn van Galen heeft. Maar dat is niet gelukt. Wél heeft de vader het voor elkaar gekregen om zijn zoon als tweede voornaam Heurnius te geven. Op 19 juli 1815 is Johan Heurnius van Galen te 's-Hertogenbosch geboren:

Hij trouwt op 27 augustus 1840 in Den Haag met Anna Maria Visser, hij is dan ontvanger van 's-Rijksbelastingen te Naaldwijk:

In de Opregte Haarlemsche Courant van 29 augustus 1840 verschijnt de volgende advertentie:

De tweede voornaam van de bruidegom wordt voluit geschreven, waardoor het lijkt of zijn achternaam Heurnius van Galen is.

Vader Aldert van Galen overlijdt op 21 juni 1843 te Vught:


Zijn zoon Johan Heurnius woont dan te Naaldwijk en is van beroep ontvanger van 's-Rijksbelastingen (BHIC, Memorie van successie, kantoor 's-Hertogenbosch, inv. nr. 61, memorie 241, scan 792).

Moeder Anna Antonia Emilia van Heurn overlijdt op 10 februari 1855 te 's-Hertogenbosch:


Haar zoon Johan Heurnius woont dan nog steeds te Naaldwijk en is van beroep ontvanger van 's-Rijksbelastingen (BHIC, Memorie van successie, kantoor 's-Hertogenbosch, inv. nr. 74, memorie 38, scan 64).

Johan Heurnius van Galen overlijdt kinderloos op 16 april 1881 te Rijswijk (ZH), hij is dan wethouder aldaar:


In het Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage (DBZH) van 20 april 1881 verschijnt de volgende advertentie:

Bijzonder is dat een dankbetuiging van de weduwe pas ruim een jaar later in DBZH van 30 augustus 1882 verschijnt:

De weduwe van Johan Heurnius van Galen overlijdt op 23 december 1891 te Rijswijk (ZH) (DBZH van 26 december 1891):



Geen opmerkingen:

Een reactie posten