donderdag 27 april 2023

Overleden op de Kinderdijk te 's-Hertogenbosch (3)

 (vervolg)

In de Noord-Brabander van 28 maart 1846 is de volgende advertentie gepubliceerd:

 

Er wordt een perceel hooiland aan de Paardenkerkhofsteeg verkocht, het is gelegen te 's-Hertogenbosch in sectie F nummer 128 en heet de Drie Morgen.

Hetzelfde perceel wordt in 1901 wederom te koop aangeboden (PNHC van 11 februari 1901): 

Nu heet het perceel "de drie bunder achter de Weidonk".

Sectie F nummer 128 is op het minuutplan van het kadaster terug te vinden (minuutplan als scan beschikbaar op de site van het BHIC):

De Paardekerkhofsteeg loopt van linksonder naar rechtsboven. Het Kinderdijkje begint linksboven.

De exacte ligging van de Kinderdijk  t.o.v. de Sint-Janspoort is moeilijk te bepalen: er is geen verzamelkaart van het minuutplan van 's-Hertogenbosch bewaard gebleven.

Gelukkig zijn er wel schattingskaarten van 1880 bewaard, deze bevinden zich bij het BHIC in toegang 1084: Hypotheekbewaarder 's-Hertogenbosch.

In inv. nr.475 bevindt zich de volgende kaart:


Op deze kaart uit 1880 zijn latere mutaties aangebracht: we zien de Grassofabriek (gebouwd in 1912) aan de Parallelweg en de Veemarkt (Nu Brabanthallen, gebouwd in 1931). We zien, dat de Grassofabriek gebouwd is, op de plaats waar het Kinderdijkje lag.  

Een mysterie is nog onopgelost en dat mysterie staat in de advertentie in de PNHC van 8 juli 1891:

Iemand is een horloge verloren, gaande van Engelen langs Dieze en Kinderdijk, Westwal, Achter den Boomgaard en Vuchterdijk. De Kinderdijk lag aan de Parallelweg op de plaats van de Grassofabriek. Vraag is: Hoe kom ik van Kinderdijk op de Westwal?

De eerste vermelding van de Kinderdijk, die ik heb kunnen vinden, dateert uit 1818. Op 15 september 1818 overlijdt te 's-Hertogenbosch Thomas Cornelis van Rijckevorsel. Na zijn overlijden is een memorie van successie opgemaakt (Memorie van successie, kantoor 's-Hertogenbosch, inv. nr. 2, memorie 173, scan 128 e.v.). De memorie staat niet volledig als scan op de website van het BHIC, maar hij staat gelukkig wel compleet op microfiche (ter inzage bij BHIC en bij het stadsarchief te 's-Hertogenbosch). En op microfiche vinden we onder nummer 20 vermeld: zes en een halve looopensen hooiland, gelegen in het Bossche veld aan den Kinderdijk:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten