donderdag 4 maart 2021

Twee volle broers trouwen in 1900 op dezelfde dag, maar met verschillende achternamen

Het komt niet heel vaak voor, dat twee volle broers op zelfde dag trouwen en verschillende achternamen hebben. Het gebeurde in Tilburg. Uit het huwelijk van Wilhelmus van de Zande en Elisabeth Hapers zijn in de jaren 1869-1890 zes kinderen geboren te Tilburg, onder wie: Franciscus Antonius, geboren 15 september 1871:

 

Bij slechts één van de zes kinderen heet de vader Wilhelmus van de Zanden, nl. bij zoon Josephus, geboren 9 december 1873:


In 1899 hebben beide genoemde broers trouwplannen. Je zou verwachten, dat het de ambtenaar van de burgerlijke stand moet zijn opgevallen, dat de broers volgens hun geboorteakten verschillende achternamen hebben. Maar niets is minder waar:

Franciscus Antonius trouwt als van de Zande op 10 januari 1900 te Tilburg met Maria Ludovica van der Put:

 

 


Zijn broer Josephus trouwt als van de Zanden, ook op 10 januari 1900 te Tilburg, met Petronella Swolfs: 


Getuige bij dit huwelijk is zijn broer Petrus Adrianus van de Zanden (lees van de Zande). Josephus tekent als  J v d Zanden, zijn broer als P A v de Zande!!

Petronella Swolfs overleed te Tilburg op 28 september 1906.

Haar weduwnaar Josephus van de Zanden trouwt op 12 januari 1910, ook te Tilburg, met Johanna Maria van Doren, weduwe van Gerardus van de Wouw:


Getuigen bij dit huwelijk zijn twee broers van de bruidegom nl. Petrus Adrianus en Franciscus Antonius van de Zanden (lees van de Zande). De bruidegom tekent als J v d Zanden, zijn broers als P A van de Zande en F A van de Zande. Blijkbaar wisten de broers dus ook dat er verschillen in achternaam waren.

Johanna Maria van Doren trouwt eerder op 2 oktober 1907 te Tilburg met Gerardus van de Wouw. Hij overleed nog geen jaar later op 21 augustus 1908 aldaar, een hoogzwangere weduwe nalatend. Postuum werd op 17 september 1908 een zoon Gerardus Petrus Maria geboren.

Ook na hun huwelijk blijven de broers verschillende achternamen voeren.

Franciscus Antonius van de Zande overlijdt te Tilburg op 9 februari 1932, zijn weduwe Maria Ludovica van der Put overlijdt aldaar op 27 juli 1943.

Josephus van de Zanden overlijdt te Tilburg op 29 maart 1954, als echtgenoot van Johanna Maria van Doren en eerder gehuwd met Petronella Swolfs.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten