Het kwam vroeger nogal eens voor, dat een vader vergeten was geboorteaangifte van zijn kind te doen. Dat kon dan gecorrigeerd worden door een akte van bekendheid op te laten maken voor de vrede- of kantonrechter. Minder vaak komt voor, dat een verkeerde voornaam is vermeld in een geboorteakte. Dat was het geval bij Lambert Gelijns uit Etten-Leur. Hij heeft in 1840 trouwplannen en moet een geboorteakte kunnen overleggen.
Maar zijn geboorteakte is niet te vinden. Enkele kennissen van hem stappen op 12 mei 1840 naar de kantonrechter in Oudenbosch om te verklaren dat Lambert een zoon is van Johannis Gelijns en Cornelia Bogers. Hij is geboren op 15 mei 1812 te Etten-Leur en het is een verzuim in zijn akte van geboorte de voornaam Lambert in te schrijven (archief kantongerecht Oudenbosch, inventarisnummer 4, akte 64, toegang 40 BHIC
's-Hertogenbosch):
Niet duidelijk wordt wat er nu precies mis is met de geboorteakte. Is er nu wel een geboorteakte maar ontbreekt de voornaam van het kind of niet?
Enkele weken later stapt Lambert naar de arrondissementsrechtbank te Breda en verklaart dat in zijn geboorteakte zijn voornaam is vergeten of weggelaten. Lambert wist blijkbaar zelf ook niet precies, hoe het zat. Hij verzoekt de rechtbank om aanvulling van zijn voornaam in de geboorteakte. De rechter oordeelt op 9 juni 1840 dat de voornaam van Lambert in de geboorteakte is weggelaten en dat de geboorteakte derhalve gecorrigeerd dient te worden:
De geboorteakte van Lambert ziet er als volgt uit:
Het komt er dus op neer, dat in de geboorteakte als naam van het kind abusievelijk Jean is vermeld, terwijl dat Lambert had moeten zijn.
Nu Lambert de goede naam in zijn geboorteakte heeft kan hij trouwen. Hij trouwt op 28 juni 1840 te Etten-Leur met Willemijna van Eekelen:
Wat raar! Interessante vondst.
BeantwoordenVerwijderen