donderdag 1 september 2016

6 x 2 redenen voor wijziging van een voornaam (1)

Er kunnen veel redenen zijn om de voornaam te wijzigen. Ik heb er in de loop der tijd zo'n 20 gevonden. De 12 interessantste worden de komende 6 weken op dit blog gepresenteerd, elke week twee.

1 Achternaam als voornaam gebruikt

Dat kwam vroeger zelfs in de burgerlijke stand heel vaak voor. In een groot aantal gevallen heeft er geen correctie plaatsgevonden, maar dat gebeurde wél in 1820 te Heerde.

Op 12 september 1817 trouwen te Beverwijk: Herman Jacob Samuel van Erckelens en Janna Voerman:


Uit dit huwelijk wordt op 12 april 1820 te Heerde een zoon geboren, aan welke de voornamen worden gegeven van Bernard Willem Samuel ab Hoogland. De "voornaam" ab Hoogland is dezelfde als de achternaam van de grootmoeder van vaderszijde van de boreling (achternaam nu gespeld als van Erkelens zonder c):



Uit de kantmelding blijkt dat de rechtbank van Arnhem in december 1821 heeft beslist, dat de voornamen van het kind  gewijzigd moeten worden in Bernard Willem Samuel. De reden blijkt uit het vonnis dat in het geboorteregister van Heerde op 15 april 1822 is ingeschreven: ab Hoogland is volgens de rechtbank geen voornaam, maar een achternaam (en dat klopt!) en daarom wordt deze voornaam geroyeerd:



Sinds 1822 gaat de boreling dus voortaan met de voornamen Bernard Willem Samuel door het leven.

2 Verwarring met naamgenoot

Op 9 oktober 1835 is te Tiel geboren: Cornelis, zoon van Willem Hermanus Post en Maria de Kleijn:


Uit de kantmelding blijkt, dat hij volgens vonnis van de rechtbank van Utrecht van 8 februari 1865 aan zijn voornaam er nog drie heeft mogen toevoegen nl. Paulus Huibert Anthonij. De reden hiervoor blijkt uit het vonnis dat op 3 april 1865 in het geboorteregister van Tiel is ingeschreven:


Cornelis is in 1865 candidaat in de rechten en woont te Utrecht. In Tiel is in dat jaar een notaris werkzaam die ook Cornelis Post heet en dat leidt tot verwarring. Cornelis krijgt daarom toestemming van de rechtbank om zijn voornaam te wijzigen. Hij besluit om in overleg met zijn moeder de voornamen Paulus en Huibert Anthonij toe te voegen, zijnde de voornamen van twee ooms van zijn moeder die op dezelfde dag zijn verdronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten