woensdag 5 februari 2025

Man krijgt dankzij zijn schoonvader een nieuwe achternaam

Het gaat hier volgens mij om een uniek geval.

James Cohen trouwt op 28 maart 1818 te Amsterdam met Petronella Wilhelmina Stuart:

Zij is op 17 april 1791 te Amsterdam geboren. James Cohen is op 6 februari 1785 te Londen geboren, maar kan geen bewijs van zijn geboorte overleggen. Hij overlegt daarom een akte van bekendheid , gepasseerd voor de vrederechter te Amsterdam, gedateerd 16 maart 1818, waaruit zijn geboortedatum blijkt:





Uit de kantmelding bij de huwelijksakte blijkt, dat James reeds bij Koninklijk Besluit van 21 augustus 1818 de achternaam Stuart van zijn schoonvader aan zijn achternaam mag toevoegen en derhalve sindsdien de achternaam Cohen Stuart mag voeren.

Zijn echtgenote overlijdt op 12 oktober 1838 te Loosduinen:


Een overlijdensadvertentie verschijnt in de Opregte Haarlemsche Courant  (OHC) van 16 oktober 1838:


Enkele jaren later heeft James nieuwe huwelijksplannen en wel met Theodora Elisabeth Stuart, geboren Amsterdam 9 november 1806 en een zus van James' eerste echtgenote.

Het huwelijk vindt op 16 december 1841 plaats te Amsterdam, de bruidegom heet dan James Cohen Stuart: 


Bij het huwelijk overlegt James de akte van bekendheid van 16 maart 1818, waaruit zijn geboortedatum blijkt. Verder bevatten de huwelijksbijlagen een afschrift van het Koninklijk Besluit van 21 augustus 1818 betreffende de achternaamwijziging van de bruidegom:

 

Ook bevindt zich bij de bijlagen een besluit van de koning van 31 oktober 1841, waarbij aan James dispensatie wordt verleend voor zijn tweede huwelijk, omdat hij trouwt met de zus van zijn eerste echtgenote:

 

Theodora Elisabeth Stuart overlijdt op 19 september 1854 te Delft:


Een overlijdensadvertentie verschijnt pas in de OHC van 11 oktober 1854:


 James overlijdt op 6 april 1857 te Delft:


Een overlijdensadvertentie verschijnt in de OHC van 11 april 1857:


De beide echtgenoten van James hebben een broer Gerard Verrijn, geboren Amsterdam 3 augustus 1796.

De tweede voornaam Verrijn is eigenlijk een achternaam en meestal afkomstig van een familielid van de ouders. Dat is hier echter niet het geval.

Martinus Stuart, vader van Gerard Verrijn, heeft een goede vriend Gerard Verrijn, die getrouwd is, maar wiens huwelijk kinderloos blijft. Martinus besluit zijn zoon naar Gerard Verrijn te noemen (Nederlands Patriciaat 1964, pagina 410 e.v.).

Gerard Verrijn Stuart trouwt op 26 november 1824 te Amsterdam met Maria Cornelia Wild.

Zijn nageslacht noemt zich Verrijn Stuart. 

Martinus Stuart heeft dus een schoonzoon met een samengestelde achternaam: James Cohen Stuart, met als tweede gedeelte de achternaam van Martinus Stuart, zijn schoonvader.

Martinus Stuart heeft een zoon met de voornamen Gerard Verrijn, die niet afkomstig zijn van een familielid, maar van een kennis van Martinus. Het nageslacht van Gerard Verrijn Stuart gaat zich Verrijn Stuart noemen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten