donderdag 17 oktober 2024

Bruid krijgt pas bij haar tweede huwelijk de goede achternaam

Frederika Tilstok is op 21 mei 1813 te Oldehove (Gr)  geboren, dochter van Hendrik Jans Tilstok en Elisabeth Pieters Klunder:

In 1837 heeft zij trouwplannen. Bij dat huwelijk heeft zij een extract van haar geboorteakte nodig en dat bevindt zich bij de huwelijksbijlagen, daarin wordt haar vader Hendrik Jans genoemd:

 

In dit extract is haar voornaam gespeld als Frederica, terwijl in de geboorteakte Frederika staat.

Zij trouwt op 22 juli 1837 te Oldehove met Arend Hendriks Vink, de bruid heeft dan niet als achternaam Tilstok, ook niet Jans, maar Meijer!:

 

Ook bij de geboorte van hun te Oldehove geboren kinderen heet zij steeds Meijer en dan wel met de juiste voornaam Frederika.

Als Arend Vink op 31 mei 1859 te Oldehove overlijdt, is hij echtgenoot van Frederica Hendriks Meijer.

Zeven jaar na het overlijden van Arend Vink heeft Frederica Meijer opnieuw trouwplannen. Men heeft geconstateerd, dat er iets mis is met de achternaam van Frederica. In haar geboorteakte heet zij Tilstok, maar sinds haar (eerste) huwelijk heet zij Meijer. Een vonnis van de arrondissementsrechtbank te Groningen van 31 mei 1866 maakt aan alle onzekerheid een eind: de achternaam van Frederica is Meijer en niet Tilstok. Het vonnis is op 6 juni 1866 in het geboorteregister van Oldehove ingeschreven:




Uit dit vonnis blijkt, dat de naam Tilstok verwijst naar de naam van het huis, waarin de ouders van Frederica hebben gewoond. In haar geboorteakte is abusievelijk de naam van het huis vermeld als achternaam.

Nu Frederica voortaan officieel Meijer heet kan zij op 20 juni 1866 te Oldehove trouwen met de weduwnaar Pieter Vonk:


De bruid overlegt nu een extract van haar gecorrigeerde geboorteakte:

Ook nu zit er een fout in het extract: Frederika heet Frederica.

Pieter Vonk trouwt voor de eerste keer op 21 september 1839 te Oldehove met Korneliske Wever, zij overlijdt op 30 oktober 1859 te Oldehove.

Pieter Vonk overlijdt op 2 januari 1873 te Oldehove als Pieter Vonck, echtgenoot van Frederica Meijer; Frederica Meijer overlijdt aldaar op 28 januari 1892, weduwe van Pieter Vonck, eerder weduwe van Arend Vink.

Overigens: de ouders van Frederica trouwen op 3 maart 1811 te Saaksum: 


 De bruidegom heet dan Hendrik Jans van Niehove, de bruid Elisabeth Pieters van Saaxum. Pas later zijn zij zich respectievelijk Meijer en Klunder gaan noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten